© Photo News

Waarom een lange vakantie nemen écht geen goed idee is

Vakantie, dat viert u het liefst door ettelijke weken na elkaar niets te doen. Maar dat is helemaal geen goed plan, zo beweert Nobelprijswinnaar en professor Daniel Kahnerman.

mige

Volgens zijn onderzoek blijkt een lange vakantie ons namelijk ongelukkiger te maken dan een korte, weldoende week. Volgens Kahnerman is het namelijk niet de lengte van de trip die telt, maar de goede herinneringen die we eraan over houden die ons gelukkig maken. “Het gelukseffect van een vakantie duurt vaak maar kort”, bevestigt de Nederlandse expert Patrick van Hees aan de Nederlandse krant De Limburger. “Door bewuster te genieten kun je het gelukseffect rekken. Dat kan je doen door ‘geestelijke foto’s’ te maken op vakantie, waarbij je elk detail in je opneemt. Daarnaast is het goed ervaringen te bespreken met anderen. Ook voorpret is enorm positief. Het geeft je een doel, iets om naar uit te kijken. Dat hangt, net zoals herinneringen, weinig af van de lengte van de vakantie.”

Sommige mensen hebben echter enkele dagen nodig om tot rust te komen vooraleer ze op vakantie willen vertrekken. “Dat betekent meestal dat je erg gestrest en vermoeid bent. Dan is het sowieso goed om te kijken hoe je nu al op dagelijkse basis kan ontstressen en opladen, zodat je niet alles uitstelt tot de vakantie”, besluit van Hees.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER