© Fred PEETERS

“Een privébedrijf had men al lang gesloten”

Het Hoeseltse containerpark in de Goosstraat werkt al sinds 2014 zonder milieuvergunning. “Een privébedrijf had men al lang gesloten”, foetert gemeenteraadslid Fons Capiot (CDH). Schepen van Milieu Bert Vertessen (N-VA) bekent schuld, maar stelt alles in het werk om alsnog een tijdelijke vergunning te krijgen zodat het park open kan blijven.

Fred PEETERS

Fons Capiot (CDH) onthulde dinsdag dat het containerpark al drie jaar zonder milieuvergunning werkt. “Men krijgt geen milieuvergunning meer omdat een deel van het park geen goede verharding heeft, waardoor alle vuiligheid de grond insijpelt en naar de nabijgelegen beek vloeit. Heel strikt genomen had de milieu-inspectie dit containerpark drie jaar geleden al moeten sluiten. Een privaat bedrijf dat zo werkt, was al lang gesloten. Als advocaat heb ik vaker te maken met kmo’s die strafrechtelijke vervolging riskeren omdat ze twee weken te laat zijn met de vernieuwing van hun milieuvergunning.”

Asfalteren

Schepen van Milieu Bert Vertessen (N-VA) trekt het boetekleed aan. “We zijn in 2014 inderdaad vergeten een nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen. Dat is een fout. We maken geen goede beurt als lokale overheid, terwijl we eigenlijk het voorbeeld zouden moeten geven. In elk geval waren we sinds kort op de hoogte en hebben we ons bij OVAM en de provincie bevraagd welke de voorwaarden zijn om alsnog, zij het tijdelijk, een nieuwe milieuvergunning te krijgen. Zo moeten onder meer de klinkers geasfalteerd worden en alle vloeistof moet afgeleid worden naar één put en zo naar de riolering. Die investering zou zo’n 60.000 euro kosten. Normaliter moesten de werken voor het nieuwe containerpark op het industrieterrein al opgestart zijn.”

Industrieterrein

Burgemeester Raskin legt uit waarom de aanleg van het nieuwe containerpark vertraging heeft opgelopen. “Het nieuwe containerpark lig op de grens van het huidige industrieterrein. Het ruimtelijk plan was klaar, maar is nu opgeslokt in een groter provinciaal ruimtelijk plan (PRUP) dat pas enkele maanden geleden werd goedgekeurd. Hierdoor breidt ons industrieterrein niet met 6 maar met 24 hectare uit, vier maal zo groot dus. Nu moet dat PRUP voor het hele gebied opnieuw uitgewerkt worden en loopt de inrichting van het nieuwe containerpark vertraging op. Mij hoor je hierover niet klagen. Wel integendeel, want vanuit Hoeselt hebben we net aangedrongen, dat SALK – de plannen voor een economische heropleving na Ford – niet aan Hoeselt voorbij zouden gaan.”

“Het gemeentebestuur had gewoon veel sneller zijn plannen voor een nieuw containerpark moeten uitvoeren. Burgemeester Raskin kondigde het nieuwe park al in 2011 aan in de krant. De voorbereidende werken hadden in 2014 kunnen starten”, reageert Fons Capiot, die wel zegt geen klacht in te dienen tegen het onvergunde containerpark in de Goosstraat.

Hoe moet het nu verder? Schepen van Milieu Vertessen (N-VA): “We proberen toch dit jaar nog te starten met werken voor het nieuwe containerpark. Intussen vragen we of de provincie, na aanpassingen, voor het bestaande park aan de Goosstraat een tijdelijke vergunning wil afleveren.”

De milieu-inspectie was dinsdag op de Vlaamse feestdag niet bereikbaar voor commentaar.