Deze flikken en hun honden zijn klaar voor de Gentse Feesten: wie niet horen wil, zal voelen

© Foto’s Michel Bogaert

© Foto’s Michel Bogaert

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Gentse Feesten worden zwaar beveiligd. Niet alleen door gewapende agenten, camera’s en wegversperringen. Ook door de hondenbrigade. Gisteren trainden honden en baasjes een laatste keer.

sander luyten

De rijzende ster van de Gentse politie heet Wolf, een Mechelse herder van vier maanden. Wolf heeft tijd om schattig te zijn, want hij is nog maar in de voorbereiding van zijn opleiding tot politiehond. Dat geldt niet voor ­Machi, Torres, Bosco, Wodan, Oscar en Ares. De zes honden van de hondenbrigade zijn druk bezig de Gentse Feesten voor te bereiden.

De viervoeters moeten geen schrik hebben dat ze tijdens de Feesten niet genoeg mogen wandelen. Elke dag patrouilleren één of twee honden van 12 uur ‘s middags tot 2 uur ‘s nachts. “De honden geven steun aan personeel met bewakings- en controleopdrachten aan de belangrijkste toegangen van de feestenzone. In de massa van de Feesten is het voor hen te druk en zijn er te veel prikkels”, zegt Michael Brinkmann, leider van de hondenbrigade.

De honden en hun baasjes gaan tijdens de Feesten alleen in de menigte als ze daartoe worden opgeroepen door de commandopost. “Dat is voor ondersteuning bij incidenten”, zegt Brinkmann. “Buiten de Feesten worden we ook ingezet bij interventies en bij de handhaving van de openbare orde.”

Wapen

Het is uitzonderlijk dat een politiehond aanvalt. “De dieren worden beschouwd als een wapen en daar zijn strenge criteria voor. Aanvallen gebeurt alleen als verdachten na verschillende waarschuwingen nog niet luisteren en ze de hond en zijn begeleider in gevaar brengen. Vluchtende verdachten in de rug aanvallen, mag hier niet”, zegt Brinkmann.

Wie gebeten wordt, houdt daar een wonde aan over, maar minder erg dan wanneer het gebeurt door een ongetrainde hond. “Politiehonden leren bijten”, zegt de teamleider. “Ze doen dat maar één keer en op één plaats. Ongetrainde honden ‘verpakken’, waardoor het vlees van de aangevallene wordt losgescheurd. Dat veroorzaakt grotere wonden.”

Alle honden van de Gentse hondenbrigade zijn Mechelse herders. De praktijk wijst volgens de politie uit dat die uitstekend zijn geschikt voor politiewerk. “Hun fysiek is goed en ze zijn net slim genoeg”, zegt Brinkmann. “Een Duitse herder is bijvoorbeeld te slim. Een chihuahua kan dan weer niet hard genoeg bijten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen