Direct naar artikelinhoud
Update

Zoektocht naar nazitrein live te volgen: "Geen speld in een hooiberg"

Is de mysterieuze nazitrein een smeuïge legende of bestaat hij echt? De Duitser Andreas Richter en de Pool Piotr Koper hopen hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen. De amateurhistorici zijn vandaag begonnen met graven naar de mysterieuze nazitrein in de bossen van het Poolse Walbrzych.

De werkzaamheden zullen via een livestream te volgen zijn, verklaarde een woordvoerster van het duo aan het Duitse persbureau DPA. Koper en Richter krijgen hulp van zeker 35 gravers. Het team kon vandaag iets later dan gepland van start, omdat de stroom in de kabels in de grond nog niet was uitgezet. Het graven zou dan gevaarlijk kunnen zijn, zo bericht TVN24.

Mogelijk worden over twee dagen de eerste resultaten bekendgemaakt. De gravers tonen zich optimistisch. "Het is geen speld in een hooiberg", zegt een woordvoerder van het project. "Als de trein bestaat, zullen we hem vinden."

Legende
Volgens de legende bevindt de trein zich in een tunnelstelsel die de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hadden gegraven in de buurt van Waldenburg, ten zuidwesten van Polen. Het voertuig zou volgeladen zijn met Joodse sieraden en kunstvoorwerpen. Ook doet het gerucht de ronde dat de verloren gegane amberkamer uit een Russisch paleis erbij zit.

Lees verder onder de video.

Het is geen speld in een hooiberg. Als de trein bestaat, zullen we hem vinden
Woordvoerder
Zoektocht naar nazitrein live te volgen: "Geen speld in een hooiberg"

Lokalisatie
De twee amateurhistorici beweerden vorig jaar in augustus al dat ze de trein hadden gelokaliseerd. Een man die destijds meehielp het voertuig te verbergen, onthulde de plek op zijn sterfbed aan de amateurhistorici. Het duo is dusdanig overtuigd van het bestaan van de trein dat ze al een claim van 10 procent vindersloon hebben gedeponeerd.

De trein zou 100 meter lang zijn en zwaar beveiligd. De Poolse vice-minister van Cultuur Piotr Zuchowski liet eerder weten dat dit kan duiden op een bijzondere lading. "Mogelijk militair materiaal, maar het kunnen ook juwelen, kunstwerken en archieven zijn."

Bodemonderzoek
Deskundigen van de universiteit van Krakau deden met speciale apparatuur bodemonderzoek.  Er is op negen meter diepte weliswaar een tunnel, maar het bewijs voor het bestaan van de trein werd niet geleverd.

Piotr Koper en Andreas Richter tijdens een persconferentie vorig jaar over de nazitrein.