Test-Aankoop vraagt in open brief aan premier Michel snel duidelijkheid over Arco-dossier

© BELGA

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vraagt in een open brief aan premier Michel (MR) duidelijkheid over het Arco-dossier. Meer dan 800.000 coöperanten wachten al jaren op de uitvoering van beloften van opeenvolgende regeringen, maar tot op vandaag wachten de gedupeerden nog altijd op hun centen, klinkt het.

tg

“Meer dan 800.000 coöperanten dreigen enkele duizenden euro per coöperant te verliezen. Midden april werd immers bekendgemaakt dat de vereffening van de Arco-Groep zo goed als rond is. Helaas blijkt dat er hooguit een habbekrats overblijft voor de coöperanten”, staat in de brief die ondertekend is door Jean-Philippe Ducart, PR-manager en directeur Ivo Mechels en die naast premier Michel ook naar de ministers Peeters (CD&V) en Van Overtveldt (N-VA) is gestuurd.

Het Grondwettelijk Hof, zegt Test-Aankoop, heeft midden juni geconcludeerd dat het wetsartikel met betrekking tot de waarborgregeling voor de Arco-coöperanten, die door de regering Leterme in het leven werd geroepen, ingaat tegen de grondwet.

Verjaring

Hierdoor is de onzekerheid rond een compensatie voor de Arco-gedeputeerden enkel toegenomen. Test-Aankoop vraagt premier Michel nu om dringend meer duidelijkheid te scheppen in dit dossier, ook wat betreft de door de regering beloofde schadeloosstelling van de Arco-coöperanten.

“Wij willen duidelijk horen of er werkelijk een nakend gevaar voor verjaring is aangezien de Groep Arco pas op 8 december 2011 in vereffening is gegaan en er pas in juni 2017 een uitspraak was van het Grondwettelijk Hof? Zo ja, wat is de voorziene verjaringstermijn en vanaf welke datum kan deze ingeroepen worden?”

“In de regeringsverklaring van 2014 werd opgenomen dat er een vergoeding voor de coöperanten van de Arco-Groep voorzien zou worden. In de pers werd steeds melding gemaakt van ongeveer 40%, hoewel door de regering Leterme oorspronkelijk 100% toegezegd werd.”

Uitbetaling tegen eind 2017

Ook de berekeningswijze van de vergoeding is niet duidelijk, stelt Test-Aankoop. “Binnen de Arco-Groep zijn de meeste particulieren houder van deelbewijzen van Arcopar. Deze vennootschap heeft (sinds 1945!) nooit een cent dividend in cash geld uitgekeerd, maar de dividenden steeds herbelegd in nieuwe Arcopar-aandelen. Dit betekent dat het voor een berekening van de vergoeding een wereld van verschil uitmaakt indien als basis de oorspronkelijke begininleg dan wel de nominale waarde op het ogenblik van het vereffening (inleg + herbelegde dividenden) wordt gehanteerd.”

“Sinds december 2011 werd de Arco-coöperant een schadeloosstelling beloofd. Bovendien heeft de regering zich in haar regeerakkoord geëngageerd om een oplossing uit te werken. Hoelang moet de coöperant nog tevreden zijn met beloften”, vraagt de consumentenorganisatie zich af in de open brief.

Test-Aankoop stelt nog dat ze hopen dat eind 2017 een haalbare kaart is om over te gaan tot uitbetaling van een schadevergoeding.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen