Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

10 films die u deze week moet zien

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen knijpt u graag in het donker
Beeld RV

1. War for the Planet of the Apes

Onze harige vrienden van de Planet of the Apes-franchise zorgen in dit derde luik van de moderne reboot alweer voor topentertainment mét brains. War is een bikkelharde oorlogsfilm vol morele dilemma’s en verbluffend realistische apen, en misschien wel het rijkste deel van de trilogie, met onderliggende thema’s als radicalisering en de wazige grens tussen goed en kwaad. In volle zomer zo’n straffe film zien, dat doet goe-oe-oe-oe-oed! Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

2. Jaws

U heeft een heerlijke strandvakantie in het vooruitzicht? Erik Van Looy zorgt ervoor dat u geen seconde gerust zal zijn. Hij koos voor het zomerprogramma Cinema Canvas de klassieker Jaws uit: zo kan u nog eens op groot scherm – en in openlucht – zien hoe de hongerige haai van Steven Spielberg zich tegoed doet aan een kudde frivole badgasten. Fijne vakantie gewenst! Op 12/07 in Bolwerk (Kortrijk).

3. It Comes at Night

Toptalent Trey Edward Shults begeeft zich ergens tussen zombiefilm en familiedrama met het hyperefficiënte It Comes at Night. Tussen de griezelige taferelen door heeft hij heel wat te zeggen over de menselijke natuur en de tijdsgeest. Een nachtmerrieachtige fabel over angst voor het vreemde, die maximaal kippenvel opwekt met minimale middelen. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

4. Shadow World

Wat heeft een wapenfabrikant nodig om winst te maken? Juist ja, oorlogen. En als die niet vanzelf ontstaan, dan zal de industrie er niet voor terugdeinzen om zelf olie op het vuur te gooien. Dat is de verontrustende vaststelling die de Belgische videokunstenaar Johan Grimonprez maakt in zijn spraakmakende en compromisloze documentaire Shadow World. Hij laat zien hoe de wapenhandel de internationale politiek beïnvloedt, de democratie ondermijnt en corruptie in de hand werkt. Kortom: ideaal voor wie geen zin heeft in zomerse vrolijkheid! Vanaf 11/07 twee weken lang te zien in Sphinx Cinema (Gent).

5. Taste of Cherry

Vorig jaar stierf de Iraanse grootmeester Abbas Kiarostami. “Wel eens van gehoord, maar nooit iets van gezien”, zegt u? Rep u dan als de bliksem naar het Zomerfilmcollege in Cinema Zuid. Nog tot het einde van de week kan u daar overdag lezingen over Kiarostami bijwonen, en ’s avonds zijn films bekijken. Als afsluiter wordt Kiarostami’s experimentele zwanenzang 24 Frames voor het eerst in ons land vertoond, maar u kan ook gaan genieten van Taste of Cherry, de film waarmee hij in 1997 de Gouden Palm won. Op 13/07 in Cinema Zuid (Antwerpen).

6. Wonder Woman

Waar Batman en Superman de laatste jaren hard op hun bek gingen, blijft Wonder Woman fier overeind. Eindelijk een goeie film in het DC Extended Universe! Maar vooral: eindelijk een vrouwelijke superheldin, en eindelijk een vrouw achter de camera! Patty Jenkins zorgt voor spanning, humor, meeslepende actie en perfect afgemeten dosissen geschiedenis, filosofie en feminisme. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

7. Neil Young: Heart of Gold

De zomerfestivals lokken dezer dagen heel wat grote muzikanten naar onze contreien, maar Neil Young kregen we dit jaar niet te zien in België. Gelukkig is er Cinematek: zij stelden een uitstekende selectie samen van concertfilms en documentaires over live muziek, met deze week onder meer Neil Young: Heart of Gold. Jonathan Demme, de recentelijk overleden regisseur van The Silence of the Lambs, filmt een optreden van Young in Nashville, en laat de artiest ook mijmerend terugblikken op zijn leven en werk. Op 17/07 in Cinematek (Brussel).

8. Visages, villages

Nood aan een opkikker? Geef u over aan deze excentrieke documentaire, en laat het onwaarschijnlijke duo Agnès Varda en JR een kamerbrede glimlach op uw gezicht toveren. De gekke oma en de hipster trekken samen op roadtrip langs de meest onooglijke Franse dorpjes, en beplakken er muren met reusachtige foto’s van de locals. Zalig tegengif voor deze cynische tijden, en een mooi afscheid van filmmonument Varda, die haar camera definitief aan de wilgen hangt. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en ons interview met Agnès Varda.

9. Song to Song

Terrence Malick is terug! Of toch een beetje. Zijn oude niveau zal hij wellicht nooit meer halen, maar wij zijn al lang blij dat hij na twee pretentieuze misbaksels eindelijk weer een film heeft gemaakt die weet te ontroeren. Een bloedmooi ogende dromerij van een 73-jarige puber, die je in trance brengt met weldoordachte beeldtaal. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie, en ons artikel over hoe Terrence Malick zijn mysterie verloor.

10. La Fille de Brest

U kent de formidabele Deense actrice Sidse Babett Knudsen als Brigitte Nyborg uit Borgen. Maar wist u dat zij ook een geloofwaardige Française kan neerzetten? In La Fille de Brest speelt ze de Bretoense longdeskundige Irène Frachon, die in 2010 een Franse pharmareus Servier ontmaskerde een dodelijk medicijn te verkopen. Knudsen weet voldoende nonchalance in haar rol te steken om dit medisch drama ook wat luchtigheid te geven. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.