Direct naar artikelinhoud
Evolutie

Slechte slaper? Proficiat, u heeft een evolutionair voordeel

Slechte slaper? Proficiat, u heeft een evolutionair voordeel
Beeld Thinkstock

Onderzoek naar slaappatronen van Tanzaniaanse jager-verzamelaars schijnt een nieuw licht op slapeloosheid. Niet uw smartphone of werkritme, maar de evolutie houdt u uit uw slaap.

Een nieuwe studie oppert dat een onregelmatig slaappatroon wel eens een oud overlevingsmechanisme zou kunnen zijn dat moet behoeden voor nachtelijk gevaar.

De onderzoekers kwamen tot die conclusie na observatie van het nachtleven van een hedendaagse stam uit het noorden van Tanzania. Verschillende slaapritmes tussen jong en oud en frequente slaaponderbrekingen zorgden ervoor dat er altijd minstens een iemand wakker was. Zo waren er op drie weken tijd maar een twintigtal minuten waarop alle drieëndertig stamleden tegelijk sliepen.

De Tanzaniaanse stam biedt een bijzondere inkijk in het evolutionaire verloop van de mens, zeggen de onderzoekers. "Ze hebben een levensstijl die het meest overeenkomt met ons verleden als jager-verzamelaars. Ze slapen op de grond en hebben geen toegang tot synthetisch licht of een gecontroleerde omgeving", zei Alyssa Crittenden, antropologieprofessor aan de universiteit van Nevada, aan The Guardian.

'Wat we nu beschouwen als een medische aandoening lijkt eerder een overblijfsel uit andere tijden, toen het nog wel een voordeel opleverde'
Charlie Nunn, antropologie professor aan Duke-universiteit

Wat we naarmate we ouder worden als slapeloosheid bestempelen, zou dus eigenlijk een doodnormale overlevingsstrategie kunnen zijn. "Een heleboel oudere mensen klagen bij hun dokter dat ze midden in de nacht plots wakker worden en de slaap niet meer kunnen hervatten, maar misschien is daar niets mis mee", zei Charlie Nunn, antropologieprofessor aan de Duke-universiteit, aan The Telegraph. "Wat we nu beschouwen als een medische aandoening lijkt eerder een overblijfsel uit andere tijden, toen het nog wel een voordeel opleverde."