Kamervoorzitter mag geen enkel betaald privaat of publiek mandaat meer hebben

Siegfried Bracke © Belga

De Kamervoorzitter mag geen enkel betaald privaat of publiek mandaat meer hebben. Dat staat expliciet in het bijgewerkte verslag van de werkgroep politieke vernieuwing. Volgende week keurt de Kamercommissie Binnenlandse Zaken dat verslag goed.

De werkgroep werd in het leven geroepen na het uitbarsten van de schandalen rond de intercommunales Publifin en Publipart en na de heisa over het zitje van Kamervoorzitter Siegfried Bracke in de adviesraad van Telenet.

Een Kamervoorzitter moet onafhankelijk zijn en alle schijn van belangenvermenging vermijden. Tegen betaling bijklussen in de privé brengt dat in het gedrang.

Kamerlid Vincent Van Peteghem (CDu0026amp;V)

Zowat twee weken geleden maakte de werkgroep haar conclusies bekend. De oppositie reageerde echter ontgoocheld, onder meer over de passages rond de Kamervoorzitter. Groen en sp.a vonden de aanbevelingen rond het beperken van de mandaten van de Kamervoorzitter te vaag. Monica De Conick (sp.a) noemde de tekst ‘zeer omzwachteld’.

Na een nieuw overleg met werkgroepvoorzitter Brecht Vermeulen (N-VA) is de tekst nu verduidelijkt. De werkgroep verwacht van de Kamervoorzitter ‘dat hij steeds beschikbaar is voor zijn mandaat en dat hij geen bijkomende private of publieke mandaten opneemt’. Hij mag wel nog lid van de gemeente- of OCMW-raad zijn.

‘Een Kamervoorzitter moet onafhankelijk zijn en alle schijn van belangenvermenging vermijden. Tegen betaling bijklussen in de privé brengt dat in het gedrang. We zijn blij dat er nu striktere regels komen voor het statuut van de Kamervoorzitter en dat bijverdienen via nevenactiviteiten niet meer mogelijk zal zijn’, zegt CD&V-Kamerlid Vincent Van Peteghem.

‘Wij zijn tevreden met de tekstaanpassing’, zegt Kristof Calvo (Groen). Hij hoopt om de bepalingen rond een lobbyregister nog sterker te maken. Normaal zou de Kamercommissie Binnenlandse Zaken woensdag stemmen over het verslag. Die stemming is echter uitgesteld omdat niet iedereen de juiste versie zou hebben gekregen.

Volgens commissievoorzitter Vermeulen is het de bedoeling volgende week te stemmen. Daarmee zijn de nieuwe maatregelen echter nog niet van kracht. Sommige zaken moeten via het Bureau van de Kamer passeren, andere zaken moeten door verschillende Kamercommissies worden goedgekeurd.

Partner Content