© Kioni Papadopoulos

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Comité P onderzoekt screening festivalgangers Tomorrowland

Het onderzoek van de Privacycommissie en het Comité P omtrent de algemene screening van al wie tickets voor Tomorrowland heeft gekocht gaat voort, ook nadat de betrokken diensten woensdag hebben samengezeten. Minstens 38 mensen worden straks niet toegelaten op De Schorre in Boom.

De Privacycommissie heeft woensdag samengezeten met de federale politie over de algemene screening van al wie tickets kocht voor dancefestival Tomorrowland, waardoor werd besloten dat minstens 38 mensen niet welkom zijn op het festival, dat over anderhalve week plaatsvindt.

Er blijven volgens de Privacycommissie ook na het gesprek nog vragen over de wettelijke basis waarop de politie zich beroept. Het aangekondigde onderzoek door het Comité P gaat dus voort, klinkt het. Zelf zal de Privacycommissie zich bezighouden met de klachten die ze ontving van (geweigerde) ticketeigenaars.

Juridisch advies

De federale politie laat na het overleg weten dat ze uitgebreid uit de doeken heeft gedaan waarop ze zich baseert. Het gaat om een interpretatie van de huidige wetgeving rond identiteitscontroles waarvoor burgemeesters de toestemming kunnen geven.

“We hebben daar ook vooraf juridisch advies over ingewonnen”, zegt woordvoerder Peter De Waele. “Zeventigduizend mensen per dag aan de festivalingang aan een fysieke vorm van identiteitscontrole en screening onderwerpen zou trouwens niet alleen onmogelijk zijn voor ons, het zou ook een bijkomend veiligheidsrisico inhouden door de te verwachten lange wachtrijen.”

De politie is vragende partij voor ‘een specifieke wetgeving die dit op een meer expliciete manier regelt op het vlak van veiligheid op festivals’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER