© shutterstock/twitter

Onaangepaste kledij? Dronkenschap? Dit eiland is wangedrag toeristen zo beu dat ze boetes tot 700 euro invoeren

De pas verkozen burgemeester van het Kroatische eiland Hvar is het wangedrag van dronken toeristen zo beu dat hij forse boetes gaat invoeren. Ongepaste kledij = 600 euro, openbare dronkenschap zelfs 700.

mtm

Hvar, begin dit jaar nog verkozen tot een van de vijftien European Best Destinations, lacht er niet meer mee. Er moet en zal een einde komen aan het oeverloze wangedrag van - voornamelijk - Britse toeristen.

Daarom werden aan zowat alle ingangen van het stadscentrum borden gezet met het opschrift “Save Your Money and Enjoy Hvar” (Spaar je geld en geniet van Hvar). Nog op het bord: pictogrammen met wat allemaal niet meer mag en hoeveel u beboet wordt in het geval van een overtreding.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En die boetes zijn niet mals: als man in ontbloot bovenlijf of als vrouw in short en bikinitopje rondlopen in het centrum kost al 500 euro, in zwembroek of volledige bikini is nog 100 euro meer. De zwaarste boetes worden uitgeschreven voor openbaar alcohol drinken/openbare dronkenschap en eten of slapen op plaatsen waar dat niet toegestaan is. “De jonge toeristen zullen zich weer deftig moeten gedragen”, aldus de kersvers verkozen burgemeester Rikardo Novak.

Het loopt dan ook al een tijdje de spuigaten uit op het populaire feesteiland. “Ze kotsen op straat, plassen in elke hoek, lopen halfnaakt rond of erger nog... kruipen semi-bewusteloos voort”, aldus Novak. “Toeristen, jong en oud, blijven welkom, maar ze moeten wel leren om zich te gedragen als ze hier zijn.”

LEES OOK. Dubrovnik in gevaar: de dreiging waartegen middeleeuwse muren geen bescherming kunnen bieden

© shutterstock

De reactie van Novak kwam er nadat Hvar in de Britse tabloids werd omschreven als “een bestemming zoals Sodom en Gomorra (de Bijbelse steden die berucht waren omwille van de verdorvenheid van hun inwoners, nvdr.)”.

Vorige maand klaagde ook de burgemeester van Novalja, op het Kroatische eiland Pag, al over het gedrag van de veelal jonge Britse toeristen in zijn stad. Hij waarschuwde vooral voor hun “primitivisme, naaktheid en dronkenschap”.

Zowel Novalja als Hvar zijn de voorbije jaren heel erg populair geworden als feesteilanden bij jonge toeristen.

Toerisme is enorm belangrijke sector voor Kroatië. Vorig jaar alleen kwamen er meer dan zestien miljoen toeristen naar het land aan de Adriatische kust. Niet slecht, als je weet dat Kroatië maar 4,2 miljoen inwoners heeft.

© shutterstock

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen