Macron maant Duitsland aan tot actie om de ‘storingen’ in de eurozone te verhelpen

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. © REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron wil dat Duitsland zich ‘in beweging’ zet om de ‘disfuncties’ in de eurozone weg te werken. Enkel zo zal de muntunie de ’toekomst krijgen die het verdient.’ Dat zegt Macron in een interview aan de Franse krant Ouest France en de Duitse krantengroep Funke.

Macron ontmoet donderdag zijn Duitse collega Angela Merkel voor de jaarlijkse Frans-Duitse ministerraad. Later op de dag ontvangt de nieuwe Franse president Donald Trump in Parijs.

Naast de toekomst van een Europees leger zal ook de Europese economische situatie worden besproken. Macron vindt dat Duitsland daarin opnieuw meer van zich moeten laten zien. ‘Zij moeten, net zoals Frankrijk, in actie schieten’, zei Macron. Hij wil daarmee Duitsland aanmanen om meer te investeren in de eurozone.

Duitsland kan al enkele jaren een sterk handelsoverschot optekenen omdat het land veel meer uitvoert dan invoert. Dit jaar liep dit zelfs op tot 8,3 procent. Maar experts hebben er in het verleden reeds op gewezen dat dit de stabiliteit in de eurozone ontwricht.

Macron staat met zijn roep om meer Duitse investeringen alvast niet alleen. De Duitse buitenlandminister Sigmar Gabriel zei in mei dat Duitsland zijn financiële orthodoxie moet bijsturen en meer moet investeren in Europa.

Partner Content