Alle gevangenen krijgen straks een telefoon in hun cel

© shutterstock

Elke gevangeniscel in ons land wordt straks met een telefoontoestel uitgerust. Gevangenen zullen zelf kunnen beslissen wanneer ze bellen. Het moet de werkdruk verminderen én de veiligheid verhogen. “Al zullen sommige gedetineerde enkel met hun advocaat mogen bellen”, zegt het Gevangeniswezen.

cel

De telefoonkabels worden nu geïnstalleerd. En afgelopen dinsdag liep de periode af waarbinnen telecombedrijven konden meedingen naar de aanbesteding om het telefonienetwerk uit te baten. Vanaf november zou het netwerk stapsgewijs uitgebouwd kunnen worden in alle Belgische gevangenissen. “De uitrol zal over meerdere maanden gebeuren”, zegt Kathleen Van de Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. Concreet krijgt elke gedetineerde zijn eigen telefoontoestel.

“Telefonie op de cel moet de veiligheid in de gevangenis verhogen”, zegt Van de Vijver. Enerzijds moet er geen personeel meer ingezet worden om een gevangene door de gevangenis te begeleiden naar de telefooncellen. “Anderzijds kan de gedetineerde zelf beslissen wanneer hij belt”, zegt Van de Vijver. “Iemand die altijd om 16.10 uur naar huis wil bellen, als de kinderen van school komen, raakt gefrustreerd als dat niet kan. Met een eigen toestel valt dat probleem weg.”

Niet naar de koning

Gedetineerden in de gevangenissen van Beveren en Leuze beschikken in hun cel nu al over een computer waarmee ze hun strafdossier kunnen inzien, tv kunnen kijken én beperkt kunnen bellen. “De beperkingen zullen dezelfde zijn”, zegt het Gevangeniswezen. Gedetineerden kunnen niet opgebeld worden. Er zal ook een blacklist zijn met verboden nummers. De politiediensten bijvoorbeeld, of de nummers van het koninklijk paleis of politici. “Sommigen zullen enkel met hun advocaat kunnen bellen. Als een contactverbod werd uitgesproken, wordt dat nummer geblokkeerd.” Met wie ­iemand belt, wordt geregistreerd. Bestaat er controle op die gesprekken? “Enkel een onderzoeksrechter kan gesprekken laten afluisteren of nagaan met wie iemand belde.”

Goedkoper

België werd in het verleden al op de vingers getikt omdat telefoneren voor gedetineerden te duur was. Uit een parlementaire vraag uit 2015 blijkt dat bellen naar een gsm in de piekuren tot 0,23 euro per 18 seconden kon kosten. “De prijzen zullen nu normaliseren. Maar door de veiligheidsvoorzieningen zal het altijd wel duurder blijven dan buiten de gevangenis.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen