Brandweer vist maar liefst 80 dode eenden uit het water

© wjn

© wjn

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De brandweer van Ninove heeft gisteren in totaal tachtig dode eenden uit de Dender gevist. De dieren kwamen vermoedelijk om door botulisme. Vijftien potentieel besmette dieren werden voor verzorging naar het vogelopvangcentrum in Geraardsbergen gebracht.

wjn

De eerste melding liep kort na de middag binnen. Een wandelaar op het jaagpad had een tiental eenden opgemerkt en besloot de hulpdiensten te verwittigen. De brandweermannen lieten de boot te water en haalden de dieren weg. Ze speurden wegens vermoedens van botulisme – elk dood dier is een vorm van besmetting en moet dus verwijderd worden – verder. Er werd gezocht vanaf Pollare tot Okegem. Rond 21 uur stond het cijfer op tachtig dode eenden, vijftien potentieel besmette dieren en twee dode vissen.

Botulisme is een bacterie die spierverlamming veroorzaakt en voorkomt in warm en zuurstofarm water. Vooral in de zomer zorgt de bacterie vaak voor sterfte bij vogels en vissen. Het type botulisme dat watervogels treft, is niet gevaarlijk voor de mens. Wel wordt aangeraden om de slachtoffers niet zelf te redden, de nodige hygiënische maatregelen te nemen, op de getroffen plek niet te zwemmen en kinderen uit de buurt van het water en de kadavers te houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen