Ruzie tussen werkgevers en vakbonden: “Enkel nachtarbeid is zwaar beroep”

© BELGA

Wie vindt dat hij een zwaar beroep uitoefent, kan nog lang wachten voor hij weet of dat ook zo erkend wordt voor zijn pensioen. Vakbonden en werkgevers zijn in ruzie uit elkaar gegaan. De werkgevers ­willen enkel “nachtarbeid” als zwaar beroep erkennen, bevestigen ­verschillende bronnen, terwijl de vakbonden bij hun 84 criteria blijven. De regering zal nu zelf moeten beslissen.

Bart Moerman

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) neemt het dossier van de zware beroepen zelf in handen, bevestigt zijn kabinet. Hij had de sociale partners tot 21 juli ­gegeven om tot een akkoord te ­komen. Maar vorige maandag zijn ze zonder oplossing uiteen­gegaan, bevestigen bronnen aan beide zijden. Aan werkgeverskant is het de bedoeling enkel nacht­arbeid als objectief criterium te aanvaarden. Al de rest moet individueel bekeken worden.

Slechte werksfeer

“Hard labeur, zoals in het verleden, dat bestaat niet meer”, zegt een hooggeplaatste bron aan werkgeverszijde. “Kijk naar de bouwsector. Iemand wiens rug kapot is, die daardoor niet meer kan werken, mogen we niet in de steek laten. Maar dat betekent niet dat we elke bouwvakker op zijn 58ste vervroegd met pensioen moeten laten gaan. Veel van die mensen zijn nog geschikt voor de arbeidsmarkt en beginnen dan in het zwart reguliere bedrijven te beconcurreren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

De vakbonden pleiten voor een reeks objectieve criteria. Zij hebben er zo een tachtigtal erkend die volgens hen een beroep zwaar ­maken. Zij halen die uit de regelgeving rond welzijn op het werk. Daar kan ook een slechte werksfeer tussenzitten: dat is wel degelijk meetbaar, stellen ze, door het aantal problemen rond pesten of seksueel grensoverschrijdend gedrag in een bedrijf te bekijken. Daarnaast tellen ook fysieke zaken, zoals de omgang met gevaarlijke stoffen, of veel lawaai of trillingen moeten ondergaan.

© *

De werkgevers zien die lijst niet zitten. “De ene kan daar beter tegen dan de andere. Bovendien is het te omslachtig: onze bedrijven zouden daar gegevens van moeten bijhouden wie welk werk doet dat aan een van die 84 criteria beantwoordt. Dat is administratieve overlast.” Bovendien vinden de werkgevers de vakbondscriteria veel te ruim: “Straks kan iedereen vervroegd met pensioen”, zo vrezen ze.

Uiteindelijk zal het dus de ­regering zijn die de discussie moet beslechten. Makkelijk wordt dat niet. Beroepsgroepen als leerkrachten, die nu bepaalde ­pensioenvoordelen hebben, laten die niet zomaar afnemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen