donderdag 13 juli 2017 - Podium
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Tomorrowland. BELGA

Peppe en Bert Meewis kruipen achter fornuis op dancefestival

Limburgse topchefs op Tomorrowland

GENKNiet alleen voor dancemuziek moet u volgende week in Boom zijn, het wereldvermaarde festival Tomorrowland schotelt ook culinair lekkers voor. Zo zullen tal van topchefs het beste uit hun potten en pannen toveren op B-EAT. Onder hen ook twee Limburgers: Peppe Giacomazza van La Botte in Genk en Bert Meewis van De Slagmolen in Opglabbeek.

Wie een hapje gaat eten op B-EAT kan zich aan culinaire hoogstandjes verwachten. Staan onder andere achter het fornuis in Boom: Christophe De Lellis, een Fransman die in de potten roert in restaurant Joël Robuchon in Las Vegas, Wil Bergerhausen van Le Cirque-Bellagio in Las Vegas en Anthony Amoroso, winnaar van ‘Iron Chef America’. En dus ook twee Limburgers: Peppe en Bert Meeuwis. Het duo zal er een culinaire quatre-mains opvoeren: twee topchefs achter één fornuis dus.

Koken met dj

Peppe Giacomazza, ook bekend van kookzender Njam!, werkt al sinds 2010 samen met Tomorrowland. Voor Bert Meewis is het de eerste keer. “Ik ben eerlijk gezegd nog nooit op Tomorrowland geweest. Wat wil je, ik ben altijd aan het werk”, lacht de chef van De Slagmolen. “Ik ben bevriend met Peppe. Wij eten, drinken en feesten graag samen. Peppe vroeg me of ik het niet zag zitten om in een van de restaurants op Tomorrowland samen te koken aan de zijde van een dj op een podium. Het is een hele uitdaging want we moeten in een uur tijd vier gerechten klaarmaken voor 250 gasten. De gasten weten van tevoren niet wat ze voorgeschoteld zullen krijgen, het menu is een verrassing. B-EAT is eigenlijk een culinair festival op zichzelf. Voor zo veel volk koken, spelen we met z’n tweeën niet klaar natuurlijk. We nemen tien van onze mensen mee, die achter de schermen voor ruggensteun zullen zorgen. Het personeel is blij dat ze mee mogen. Zo kunnen ze achteraf ook genieten van wat Tomorrowland te bieden heeft. Het is eens iets anders dan De Slagmolen, een vorm van teambuilding. Hoe het werk tussen ons beiden zal verdeeld worden? Ik denk dat Peppe mij zal bijstaan voor het voorgerecht en dat ik hem zal helpen voor het hoofdgerecht. Dat gaat zichzelf wel uitwijzen.”

“Het is de bedoeling dat we vier hoogculinaire gerechten klaarmaken”, beaamt Peppe. Wat de gasten ervoor betalen? “31,5 euro, drank en dj inbegrepen. Dat is eigenlijk niet zoveel. Het concept houdt voor ons ook verrassingen in, want wie er als dj voor de muziek zal zorgen, wordt ons niet van tevoren meegedeeld. We weten alleen wanneer wij aan de beurt zijn: op zondag 23 juli van 14 tot 15 uur en van 16 tot 17 uur.”

Onderzoek al 6 jaar bezig

Hoe legaal was screening?

boom Politiewaakhond Comité P gaat onderzoeken of de federale politie over de schreef is gegaan door alle bezoekers van Tomorrowland preventief te screenen. Bovendien wordt dat onderzoek verruimd naar het verleden. Op een vergadering met de politie, het Comité P en de Privacycommissie gisteren bleek immers dat die screenings al jaren gebeuren.

Wie heeft beslist om alle bezoekers te screenen?

De screening van alle bezoekers komt er op voorstel van de Federale Politie, die sinds dit jaar de veiligheid van Tomorrowland in handen heeft. Maar ze is politiek gedekt. “Ze maakt deel uit van een politiereglement dat door de gemeenteraad is goedgekeurd. Zowel in Rumst als in Boom”, zegt Geert Antonio (N-VA).

Volgens Debby Wilmsen, woordvoerster van Tomorrowland, gebeurt de screening gebeurt al een jaar of zes. Vroeger door de lokale politie, nu door de federale. “Daarom zijn we verrast door de commotie nu.”

Waarom is de screening “onwettig” volgens de Privacycommissie?

“De politie baseert zich op de wet op het politie-ambt die een systematische controle toelaat aan de ingang van een evenement. Die wet laat toe dat mensen om hun identiteitskaart wordt gevraagd en dat er een lichaamscontrole wordt uitgevoerd. Maar een algemene preventieve screening via de Algemene Gegevensbank gaat een heel stuk verder. Zoiets wordt niet gedekt door deze wet.”

Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie, is het daar niet mee eens. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vindt de screenings nu al “een goede veiligheidsreflex”, die juridisch én deontologisch perfect verdedigbaar is.

Welke criteria zijn gebruikt om mensen al “potentieel gevaarlijk” te bestempelen?

Voorlopig blijft dat onduidelijk. Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie, houdt het op “zeer strikte criteria, zowel op inbreuk als op hoe lang geleden die gepleegd werd”.

Waarom is de Privacycommissie hier zo gevoelig voor?

“We leven in België niet in een politiestaat, maar in een rechtsstaat. Niemand mag de wet overtreden, zelfs niet in het kader van terreurniveau 3”, zegt Caroline De Geest. “We zien een evolutie richting een controlestaat, met een steeds grotere neiging om mensen te registreren en te controleren. En we vragen ons af waar die tendens heen zal leiden. Er heerst momenteel een klimaat van angst en een roep om veiligheid. Dat maakt dat mensen al die extra controles gemakkelijk aanvaarden. Maar voor je het weet stelt niemand zich nog vragen en vinden we al die extra controles normaal. Zo dreigen allerlei basisrechten op de helling te komen.” (sdb/wer)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws