Gedaan met racen door Wallonië: vanaf komende winter houdt u er maar beter rekening met heel wat nieuwe trajectcontroles

© Lisa Van Damme

Gedaan met racen in Wallonië. Want vanaf komende winter start het Waalse gewest met de uitrol van trajectcontroles op zowel gewest - als snelwegen. Het zou gaan om maximum veertig nieuwe camera’s. Uniek voor de regio.

jdb

Wie vandaag te snel rijdt in Wallonië, loopt gemiddeld een kleinere kans op een snelheidsboete dan dat in Vlaanderen het geval is. Maar het Waalse gewest wil daar nu verandering in brengen. Na een openbare aanbesteding - die nog loopt dot 22 augustus - hopen ze op korte tijd op heel wat locaties trajectcontrole te kunnen uitrollen. De eerste zou er al tegen de winter komen, meer specifiek op de N58, ter hoogte van Komen en Waasten, twee Franstalige gemeentes net onder de grens met West-Vlaanderen. De weg staat er al langer bekend als eentje waar automobilisten graag eens plankgas geven.

Ook de federale politie doet op zijn beurt een aanbesteding. In totaal zou het gaan om een investering tussen 1,1 en 5 miljoen euro. “We willen de veiligheid op de wegen verbeteren door in te zetten op een lagere snelheid over een langere afstand”, zegt de Waalse minister van Openbare Werken Maxime Prévot (CDH).

“Door een systeem van trajectcontrole vermijden we dat bestuurders plots remmen wanneer ze een flitspaal in de gaten krijgen. Nu zullen ze hun snelheid over een langere afstand moeten beperken”, zegt Benoît Godart van het BIVV. Zo heeft de trajectcontrole op het viaduct van Gentbrugge de afgelopen jaren al zijn nut bewezen. “We stellen vast dat de gemiddelde snelheid er gedaald is met vijf kilometer per uur. Ook het aantal overtredingen is er met 72 procent gedaald”, aldus Godart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen