© BELGA

“Dit moet dus leiden tot 2.500 banen”

“Het economische ambitieniveau voor de herbestemming van de Ford-terreinen is hoog genoeg”, zo reageert de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) op de goedkeuring van het masterplan voor de site. “In de zeven maanden dat de Vlaamse regering eigenaar is van de terreinen, is er al erg veel werk verzet. We zijn dus tevreden over de plannen en de timing die nu voorligt.”

De Genkse burgemeester is vooral blij over de doelstelling voor het aantal te creëren jobs. “Het cijfer van 25 voltijdse equivalenten per hectare is wat we zelf vooropgesteld hadden en nu ook de betrachting is van de Vlaamse regering”, zegt Dries. “Dit moet dus leiden tot 2.500 banen. Een belangrijk deel daarvan zal gecreëerd worden in de maakindustrie en de gespecialiseerde logistiek. Ook dat zijn pistes die we zelf met ons bestuur naar voor hadden geschoven. Er is duidelijk rekening gehouden met de opmerkingen die wij geformuleerd hebben. De samenwerking tussen Vlaanderen en de stad is tot ieders tevredenheid goed verlopen.”

Wim Dries vindt dat er op korte tijd veel vooruitgang is geboekt in de herbestemming van de Ford-site. “Na amper zeven maanden is er veel werk gebeurd. De afbraakwerken en sanering zijn gestart en de concrete invulling zit in de pijplijn. In september weten we wie kandidaat is om de terreinen te ontwikkelen, waarna nog voor het jaareinde een formeel bod van iedere partij wordt verwacht.”

Intussen wordt ook rond de Ford-terreinen verdergewerkt aan de opstart van nieuwe economische bedrijvigheid. “Met H.Essers, Youston, Machiels Building Solutions en de doorstart van SML is er ook in de voormalige toeleveringsbedrijven al heel wat activiteit”, weet Wim Dries. “Daarnaast zoeken we nog kandidaten om twee braakliggende terreinen van vijf hectare een nieuwe bestemming geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer