© Shutterstock

© *

thumbnail: null
thumbnail: null

Gescheiden, maar hoe haal je het beste uit de situatie voor de kinderen?

Een scheiding heeft een grote impact op elk gezinslid, maar het is - mits enkele inspanningen - mogelijk om op goede voet te leven met de ex-partner. In de heruitgave van het boek ‘En de kinderen scheiden mee’ van de Amerikaanse Gary Neuman, psychotherapeut en bedenker van het Zandkastelenprogramma voor kinderen van gescheiden ouders, krijgen mama’s en papa’s tips om overeen te komen in het belang van hun kroost.

vwh

1. Zoek een manier om jullie nieuwe relatie te beschrijven

Het is na de scheiding belangrijk dat jullie duidelijkheid scheppen over de band die jullie hebben. Zo kan je elkaar bijvoorbeeld zien als zakenpartners die streven naar een gezamenlijk doel, in dit geval jullie kroost zo goed mogelijk begeleiden tijden hun opvoeding. Denk eraan dat veel zakenpartners na hun werkuren niet bevriend zijn, maar wel in staat zijn om elkaars sterktes te respecteren en mindere aspecten door de vingers te zien.

2. Probeer niet over alles te discussiëren

Een breuk kan de verschillende ouderschapsstijlen meer aan de oppervlakte brengen, wat misschien discussies uitlokt. Daardoor kan het moeilijker worden om een goede middenweg te vinden. Probeer de aanpak van de ander te kaderen en accepteer dat je aan sommige zaken niets kan veranderen. Mijd ruzie in het bijzijn van je kinderen, want uit het zogenaamde ‘Zandkastelenonderzoek’ waarop het boek is gebaseerd, blijkt dat dit veel jongens en meisjes verdrietig maakt.

3. Aanvaard de relatie tussen je ex en jullie kinderen

De manier waarop mensen het ouderschap benaderen kan zeer verschillend zijn. De band tussen ouder en kind is dan ook uniek. Doe na de scheiding je best om je niet in die band te mengen, je wil immers ook niet dat je ex zich bemoeit met de relatie tussen jij en jullie kroost.

4. Maak je je zorgen over de capaciteiten van de ander als ouder, snijd dit onderwerp voorzichtig aan

Je ex op zijn of haar fouten wijzen en verkondigen dat jij het veel beter zou aanpakken is niet de juiste manier om verandering in gang te zetten. Wees selectief met woorden en kaart eventuele problemen voorzichtig aan. Een concreet voorbeeld: “je kan misschien overwegen om” klinkt al veel beter dan “je moet”.

5. Zet de kinderen op de eerste plaats als er beslissingen moeten genomen worden

Op een moment zullen jullie wellicht beslissingen moeten nemen waarover jullie het niet eens zijn. Probeer jullie in de plaats te stellen van jullie kinderen en zet persoonlijke problemen en vetes even opzij.

6. Stel je flexibel op

Is er een regeling getroffen over de kinderen? Goed, maar het schema moet daarom nog niet altijd even strikt gevolgd worden. Flexibiliteit zal de ‘collegiale’ band tussen jullie alleen maar ten goede komen. Een weekendje ruilen bij papa omdat er een groot feest is van je oogappel zijn favoriete tante aan mama’s kant? Moet kunnen.

‘En de kinderen scheiden mee’, uitgegeven door EPO distributie, is verkrijgbaar voor 27,90 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer