© AFP

De Pyreneeën brachten het beloofde spektakel: Froome breekt op slotklim, Aru pakt gele trui

We werden vuurwerk beloofd op deze twaalfde etappe, en we hebben vuurwerk gekregen. Net voor de voorlaatste klim van de dag, de Col de Peyresourde, doken Aru en Froome de graskant in, op de steile slotklim de Peyragudes brak de vuur van Chris Froome. Romain Bardet pakte de ritzege, maar Fabio Aru finishte als derde na een snedige aanval en is de nieuwe gele trui met zes seconden voorsprong.

...,jtp

De renners startten donderdagmorgen in een grijs en regenachtig Pau, de aankomstplaats van woensdag, maar kregen mooie vooruitzichten: bovenop aankomstplaats Peyragudes scheen de zon al vroeg in de morgen, de loodzware finish richting de tarmac van Peyragudes bleef vandaag dus gelukkig kurkdroog. De aankomst in Peyragudes is misschien wel de mooiste van deze Tour, om te komen op het vliegveld waar ooit de Bondfilm Tomorrow Never Dies gedraaid werd een stuk geasfalteerd, goed voor pieken tot 16%...

Van bij de start probeerden opnieuw heel wat renners weg te rijden, maar het was wachten tot Thomas De Gendt zijn aanval plaatste na 17 kilometer koers tot de vlucht van de dag gevormd was. Hij kreeg elf kompanen mee, onder meer Marcel Kittel én Michael Matthews. De twee sprinters hadden hun zinnen gezet op de tussensprint na bijna 100 kilometer koersen. Matthews pakte er de volle buit (20 punten) met een bandlengte voorsprong op Kittel (17 punten), De Gendt bolde over de groene streep als derde.

De berggeit van Lotto-Soudal had even daarvoor ook de Cote de Capvern getemd als eerste, voor De Gendt zou de volgende drie bergen ook telkens in de punten vallen, goed voor een virtuele zesde plaats in het bolletjesklassement. Hij liet bijna al zijn medevluchters achter net voor de top van de Port de Balès, enkel Stephen Cummings (Dimension Data) kon De Gendt bergop volgen.

© Photo News

Drie kilometer voor de top van de Balès plaatste Cummings echter een snedige aanval waar Thomas De Gendt geen antwoord op had, Cummings kwam al eerste boven en begon aan zijn tijdrit van 30 kilometer richting ritwinst.

Froome en Aru naast de weg

Op vijftien kilometer van de finish begonnen de renners aan de Col de Peyresourde, één van de bekendste beklimmingen in de Pyreneeën. Die Peyresourde zorgde zoals verwacht voor opschudding, want nog voor het beginnen aan de klim doken zowel Chris Froome als Fabio Aru het decor in. “Ik blijf in zijn wiel als lijm”, zei Froome vooraf over Aru. De Brit nam het iets te letterlijk, want toen Aru zijn bocht miste en tussen twee campers dook, ging ook Froome gewoon rechtdoor in de graskant...

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kwiatkowski toonde bij het voorval overigens ook zijn stuurkunsten. De Pool reed als eerste rechtdoor, maar bleef recht en reed tussen de twee campers door terug naar de weg. Iedereen kon zonder kleerscheuren verder, en ook de andere favorieten wachtten — alweer — na pech voor de grootste favorieten Froome en Aru. Door het getalm in de groep der favorieten diepte Cummings zijn voorsprong op 12 kilometer van de meet uit tot 2 minuten. De Brit kwam echter snel zichzelf tegen, en werd 3 kilometer later ingerekend door de trein van Sky.

Op dat moment was er ook van Nairo Quintana geen sprake meer. De Colombiaan van Movistar kwam geen meter verder bergop na het tempoverschil van Sky en ging op zijn eigen tempo verder (lees: verloor opnieuw kostbare minuten voor het algemene klassement). In de laatste vijf kilometer moest ook Alberto Contador lossen door het sleurwerk van de dekselse Mikel Nieve. Jakob Fuglsang, de nummer vijf in het klassement, kende een rampdag door de blessures die hij opliep op woensdag, op de top van de Peyresourdes volgde de kopman van Astana op meer dan 12 minuten.

En dan... de Peyragudes

In de laatste kilometer was het echter niet Chris Froome, Fabio Aru of Daniel Martin die de debatten opende, maar wel George Bennett. De renner van LottoNL-Jumbo raakte echter niet weg, en daarna was het de beurt aan Fabio Aru. De Italiaanse kampioen ging vroeg aan, hield lang stand maar brak dan toch in de laatste 200 meter. Romain Bardet ging erover en pakte de ritzege. Chris Froome brak nadat Landa zijn kopman achterliet. Froome verliest de gele trui aan Aru na een secondenspel. De Italiaan heeft nu zes seconden voorsprong op Chris Froome.

Morgen ultrakorte rit

Morgen, vrijdag, rijden we opnieuw in de Pyreneeën, voor een rit van amper 101 kilometer lang. Maar in die 101 kilometer tussen Saint-Girons en Foix moeten wel drie cols van eerste categorie beklommen worden: de Col de Latrape, de Col d’Agnes en de Mur de Péguère. De top van die laatste klim ligt wel nog op bijna 30 kilometer van de finish.

Rituitslag:

1. Romain Bardet

2. Rigoberto Uran

3. Fabio Aru

4. Mikel Landa

5. Louis Meintjes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen