© gvh

Nieuw proces-verbaal tegen asbeststort in Sint-Niklaas

De Vlaamse Milieuhandhaving van het departement Omgeving, de vroegere milieu-inspectie, heeft een nieuw proces-verbaal opgemaakt tegen het bedrijf SVK in Sint-Niklaas, omdat het materiaal op de geasfalteerde toegangsweg van de stortplaats asbest bevatte. Dat meldt woordvoerster Brigitte Borgmans van het departement Omgeving. Het bedrijf krijgt ook bijkomende maatregelen opgelegd als de stortactiviteiten van asbest weer opgestart worden.

Op 2 juni werden monsters genomen van het materiaal dat zich bevond op de geasfalteerde toegangsweg van de stortplaats. “Uit de analyseresultaten van deze monstername blijkt dat er in het materiaal op deze toegangsweg een bepaalde concentratie asbest werd vastgesteld, dit mag zich daar niet bevinden. Uit het analyseverslag blijkt dat de hoogste concentraties aan asbest zich bevinden in de grotere fracties (fractie 4-8 mm en fractie 8-20 mm). In de fijnste fracties ( fractie <0.5 mm en 0.5-1mm) werd geen asbest teruggevonden”, zegt het departement Omgeving.

Het risico op vrijstelling van asbestvezels naar de omgeving is echter beperkt, stelt het onderzoek. Door transportbewegingen over de weg kunnen wel asbesthoudende deeltjes gebroken worden en asbestvezels vrijkomen.

Er werd een proces-verbaal opgesteld en dat werd overgemaakt aan het parket. De geasfalteerde toegangsweg werd ondertussen geveegd met een natte veegwagen, aan de randen werden de begroeiing en de asbestverdachte materialen verwijderd.

De afdeling Handhaving legt bijkomende maatregelen op aan het bedrijf zodra de stortactiviteiten van asbest heropgestart worden, meldt het departement Omgeving. Zo moet het bedrijf “een veegprogramma uitwerken waarbij minstens dagelijks de geasfalteerde toegangsweg (niet openbaar) en het stuk openbare weg waarover vrachtwagens komende van het stort oversteken, wordt gereinigd door middel van een natte veegwagen. Gedurende de eerste drie maanden van de stortactiviteiten moet het tweewekelijks een monster laten nemen van het stof op de geasfalteerde toegangsweg en dat laten analyseren door een erkend labo. Op basis van deze resultaten kan het veegprogramma of de monsternamefrequentie aangepast worden.”

Om te voorkomen dat er materiaal wordt meegesleurd van de stortplaatsen naar de geasfalteerde toegangsweg, moet bij het verlaten van de stortplaats de wielwasinstallatie altijd gebruikt te worden. Daar moet er ook toezicht op komen, stelt het departement. Het bedrijf had sinds 1 juni beslist om de aanvoer van asbestcementhoudend afval tijdelijk stil te leggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER