Direct naar artikelinhoud
Israël

Twee agenten overleden na schietpartij aan heilige site in Jeruzalem

Een agent houdt de wacht bovenop de Leeuwenpoort (archiefbeeld).Beeld EPA

Twee Israëlische politieagenten zijn overleden kort nadat ze vanmorgen bij een heilige site in de Oude Stad waren beschoten door Palestijnen. Een andere agent raakte lichtgewond.

De schietpartij vond plaats aan de Leeuwenpoort, een van de toegangspoorten tot het historische centrum. Die ligt aan de noordkant van de Tempelberg, een heilige site voor zowel moslims als joden.

Israëlische media melden dat drie gewapende terroristen naar de Leeuwenpoort liepen en begonnen te schieten toen ze agenten zagen. Daarbij zijn volgens de politie drie agenten gewond geraakt. Twee van hen waren er erg aan toe, en zijn korte tijd later overleden. 

De daders renden vervolgens in de richting van de islamitische gedenkplaats de Rotskoepel, maar werden achterhaald en doodgeschoten door de politie. Het heiligdom werd na de schietpartij ontruimd en gesloten. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de Israëlische politie het complex sluit.

Identiteit nog onbekend

Op de lichamen van de daders werden drie vuurwapens gevonden. De identiteit van de aanvallers in nog niet gekend. De politie gaat na of het om Palestijnen gaat.

Spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen lopen vaak hoog op in de omgeving van het complex, dat onder andere de Aqsamoskee en de gouden Rotskoepel omvat. De aanpalende westelijke muur is de heiligste site voor joden; zij mogen daar bidden. De moslimgebeden op de site zullen vandaag naar aanleiding van de aanval niet plaatsvinden.

Sinds 2015 is er een golf van Palestijnse straataanvallen. Sinds het geweld begon zijn minstens 255 Palestijnen en een Jordaans burger gedood. Volgens Israël waren minstens 173 daarvan aanslagplegers, en stierven anderen tijdens protesten en conflicten. 38 Israëliërs, twee Amerikaanse toeristen en een Britse student overleden door schietpartijen, steekpartijen en aanrijdingen.

De Palestijnse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de aanval.