© BELGA

Belgische taekwondoka Asemani is alleen tevreden met medaille op Spelen

In april kreeg Raheleh Asemani het verlossende nieuws dat ze voor België mag uitkomen op de Olympische Spelen. Haar naturalisatiedossier bleek eindelijk afgerond. Twee dagen voor de taekwondoka in Rio de kleuren van Team Belgium verdedigt, blikt ze dinsdag tijdens een persmoment in het olympisch dorp vol vertrouwen vooruit naar haar competitie in de min 57 kg.

“Het is wel een beetje spannend om hier te zijn, maar ik ben er klaar voor. De voorbije weken hebben we nog enkele lichte trainingen afgewerkt die vooral in het teken van recuperatie stonden. Het was ook nog opletten om mijn gewicht onder controle te houden, maar alles is in orde”, lacht de van oorsprong Iraanse atlete, die in 2012 naar België vluchtte en de kost verdient als werkneemster bij Bpost.

De 27-jarige Asemani plaatste zich in januari voor Rio door een kwalificatietoernooi in Istanboel te winnen. Op de Olympische Spelen wil ze die lijn doortrekken. “Ik ben hier om een medaille te winnen. Alleen dan zal ik tevreden zijn. De topvorm is er en ik ben er fysiek helemaal klaar voor. We hebben heel hard getraind en gelukkig ben ik gespaard gebleven van blessures.”

Volgens Asemani wordt het verschil op topniveau ook met het hoofd gemaakt. “Het mentale aspect wordt heel belangrijk want dit zijn toch de Spelen. Heel wat wereld- en Europese kampioenen hebben de verwachtingen hier niet kunnen inlossen. Maar in mijn hoofd ben ik sterk, anders zou ik niet naar België zijn gekomen en hier helemaal alleen mijn weg hebben gezocht.”

Asemani kampt donderdag in de eerste ronde tegen de Panamese Carolena Carstens. Bij winst botst ze mogelijk op de Britse titelverdedigster Jade Jones. “Zij staat eerste op de ranking en is een van de allerbesten. Het is geen makkelijke loting maar ik ben niet de enige in dat geval. We zijn hier maar met zestien en er zijn veel kampioenen aanwezig. Ik kan alleen maar mijn best doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer