China vraagt andere landen zich niet te moeien na overlijden dissident Liu Xiaobo

© Reuters

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft andere landen vrijdag aangemaand zich niet te moeien met interne Chinese zaken. Bovendien noemt China de toekenning van de Nobelprijs aan Xiaobo heiligschennis.

De 61-jarige Liu Xiaobo overleed aan orgaanfalen, zo meldde het ziekenhuis in de noordoostelijke stad Shenyang donderdag. Hij had terminale leverkanker en was voorlopig vrij om behandeld te worden in het ziekenhuis. De vrouw van Liu had de voorbije weken meermaals gevraagd om haar echtgenoot in het buitenland te laten behandelen, maar dat werd systematisch door Peking geweigerd.

Onder meer de Verenigde Staten hadden voorgesteld om hem op te vangen en te behandelen. Na zijn dood was er vanuit verschillende hoeken van de wereld kritiek op de beslissing van Peking.

‘We vragen aan relevante landen om de Chinese soevereiniteit te respecteren’, zo citeert het staatspersagentschap Xinhua woordvoerder Geng Shuang van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Liu was een veroordeelde misdadiger en na zijn diagnose hebben de Chinese medische instellingen er alles aan gedaan om hem te behandelen’, klinkt het.

De Chinese autoriteiten hebben vrijdag de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan dissident Liu Xiaobo in 2010 aangeklaagd. Peking spreekt van ‘heiligschennis’. Liu overleed donderdag op 61-jarige leeftijd in een Chinees ziekenhuis. De toenmalige voorzitter van het Nobelprijscomité heeft de kritiek al weerlegd.

China is bovendien niet te spreken over de toekenning van de Nobelprijs aan Xiaobo. ‘De Nobelprijs aan een dergelijk persoon toekennen is in tegenspraak met het doel van deze prijs. De Nobelprijs voor de Vrede is onrecht aangedaan’, zo liet de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten op een persconferentie.

De toenmalige voorzitter van het Noorse Nobelprijscomité, Thorbjørn Jagland, heeft al gereageerd op de kritiek. Hij rechtvaardigde de prijs voor Liu: ‘De strijd voor de mensenrechten draagt bij aan de vrede’, zo klonk het op Twitter. ‘Daarom hebben wij die prijs overhandigd aan Liu Xiaobo.’

China heeft vrijdag trouwens bij Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Naties protest aangetekend na de kritiek op de dood van Liu, zo meldt de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken nog.

Partner Content