Salah Abdeslam en co verborgen wapens in schooltje in “het Molenbeek van Limburg”

© Nieuwsblad

Salah Abdeslam en zijn kompanen, de terroristen verantwoordelijk voor de aanslagen in Brussel en Parijs, verborgen hun wapens vermoedelijk in een schooltje in Meulenberg (Houthalen-Helchteren). Dat blijkt uit een document van de Staatsveiligheid waarover Het Laatste Nieuws bericht.

mtm

De speurders vonden een scan van een met de hand getekend kaartje op een computer van Salah Abdeslam. Daarop zijn de gebouwen te zien van de kleuter- en basisschool in Meulenberg, een wijk in het Limburgse Houthalen-Helchteren die ook wel “het Molenbeek van Limburg” genoemd wordt.

© google street view

In een garage op het schooldomein werd op zaterdag 11 juni 2016 een huiszoeking met explosievenhonden uitgevoerd. Daarbij werden geen wapens gevonden, maar wel een doorgeknipte draad en inbraaksporen. De Staatsveiligheid werd ingelicht.

Conciërge familie van “man met het hoedje”

Die stuurde op 28 juli 2016 een alarmerende nota: een conciërge van de sporthal naast de school bleek in de rangen van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) in Syrië gesneuveld te zijn. Die 43-jarige man was via zijn huwelijk gelinkt aan de familie van Mohamed Abrini, de “man met het hoedje” die levend ontsnapte na de aanslag van 22 maart 2016 in Zaventem.

© AFP

Al die elementen samen brachten de speurders tot de conclusie dat het schooldomein als wapenopslagplaats moet hebben gediend. De Brusselse speurders trokken op 10 augustus 2016 daarom opnieuw naar Houthalen, waar ze behalve de school ook de sporthal doorzochten. Dat leverde andermaal niets op, maar de veronderstelling dat de wapens er hebben gelegen, bleef overeind. “Gezien de inbraaksporen die zijn aangetroffen, bestaat de mogelijkheid dat ze werden opgehaald en op een nieuwe plek opgeslagen, net voor de aanslagen in België”, stelt de nota van de Staatsveiligheid. Er wordt nog steeds gezocht naar een deel van de (niet-gebruikte wapens), onder meer twee springstoffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen