Vlaamse imkers hebben deze zomer 22 procent minder bijen in hun kasten

© lds

De Vlaamse imkers zijn de winter slecht doorgekomen. Of toch hun kasten. Uit cijfers die zopas zijn vrijgegeven, blijkt dat er een kwart minder bijen in de kasten zit. ‘Dat komt vooral door de varroamijt, die vreet de bijenkasten leeg”, zegt Professor Dirk De Graaf van de Universiteit Gent, bijenspecialist verbonden aan Honeybee Valley.

pom

Sterfte in de bijenkasten tijdens de winter is klassiek. Honingbijen kunnen niet zo goed tegen barre weersomstandigheden. Maar de voorbije twee winters klimt het sterfecijfer opvallend hoog.

Vorig jaar sloegen de imkers al alarm, toen stierven 13,4 procent van de bijen. Dit jaar is dat al meer dan 22 procent. Dat blijkt uit een enquête bij 279 Vlaamse imkers, goed voor 2.667 bijenvolken. Het hoogste sterftecijfer is genoteerd in Vlaams-Brabant (28,5%). In West-Vlaanderen ligt het beduidend lager met 14,2 procent.

De schuld van de varroamijt

© © R. Sturm

“Dat de bijnensterfte zo hoog klimt, komt vooral door de varroamijt’, zegt de Gentse professor Dirk De Graaf. De varroamijt is een uitwendige parasiet die zich alleen kan voortplanten op het broed van honingbijen. De mijt komt uit het oosten, waar de bijen wel resistent zijn.

Jarenlang is geprobeerd onze honingbijen met medicatie resistent te maken tegen de varroamijt. Daarbij werden strips in de kasten gehangen of werden de kasten bedruppeld. “Maar dat helpt niet zoveel”, zegt professor Dirk De Graaf. “Daarom moeten we ons nu concentreren op kweekprogramma’s met soorten die van nature resistent zijn voor de varroamijt.”

30.000 korven

In Vlaanderen zijn er ongeveer 5.000 imkers, met gemiddeld elk 6 korven in hun tuin. “Het zijn bijna allemaal amateurs, mensen die uit liefhebberij honing maken”, zegt professor De Graaf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen