Direct naar artikelinhoud

Koptische christenen moeten hun activiteiten deze maand annuleren vanwege de verhoogde dreiging

Er zal nog meer veiligheidspersoneel ingezet worden om de kerken en de koptische christenen te beschermen.Beeld reuters

Koptische christenen moeten deze maand al hun activiteiten en (religieuze) events die buiten de kerk plaatsvinden, annuleren. Reden is de verhoogde dreiging tegen de christenen in Egypte. De Egyptische veiligheidsdiensten hebben aanwijzingen dat er opnieuw aanvallen gepland zijn tegen de koptische christenen in het land.

Kopten die op vakantie zijn worden gevraagd om hun reis in te korten en naar huis terug te keren. Ook jongeren op kamp moeten vroeger thuiskomen. Het gaat dan vooral om reizen voor religieuze evenementen of religieuze kampen.

Extra veiligheidsmaatregelen

Kerkleiders van de koptische kerk werden gewaarschuwd tijdens een vergadering met bevelhebbers van het leger en de veiligheidsdiensten. De inlichtingendiensten hebben aanwijzingen dat er plannen zijn voor aanslagen tegen koptische christenen.

Er wordt vanaf deze week ook nog meer veiligheidspersoneel ingezet om de poorten van de kerken te beveiligen. Ook zullen er soldaten, gepantserde wagens en scherpschutters ingezet worden om religieuze festiviteiten in kerken en kloosters te beveiligen de komende weken.

Bloedige aanslagen

De afgelopen maanden heeft terreurgroep IS verschillende bloedige aanslagen gepleegd tegen de koptische christenen. In mei kwamen 29 mensen om het leven bij een aanval op een groep kopten die op weg was naar een klooster. Op Palmzondag zijn bij twee aanslagen 44 mensen gedood bij bomaanslagen op een kathedraal en een kerk.