© pabr

30 jaar verzustering met Volpago brengt Bree in Italiaanse vakantiestemming

Gisteren is een 80-koppige delegatie uit de Italiaanse zusterstad Volpago in Bree gearriveerd om het 30-jarig jubileum van de vriendschapsbanden te vieren. De feestelijkheden duren tot en met zondag: zolang zal het stadscentrum in een Italiaanse vakantiestemming ondergedompeld worden.

patrick.brebels

Uiteraard zal ook ‘meester’ Tony Cober prominent aanwezig zijn bij de feestelijkheden. “30 jaar geleden liet de toen negenjarige Patsy Nouwkens uit mijn klas -ik was onderwijzer van het vierde leerjaar- een gele verkiezingsballon van Verjonging wegvliegen in haar tuin”, vertelt Cober. “Ze hing er een kaartje met haar naam en adres aan vast. De maandag daarna hebben ze die ballon in het Noord-Italiaanse Volpago op de speelplaats van de lokale school gevonden. Juffrouw Edda heeft de leerlingen van haar klas toen brieven laten schrijven naar mijn leerlingen Bree. Van het een kwam het ander en zo is uiteindelijk die verzustering gestart. Na 30 jaar intense contacten hebben veel Breeënaren vrienden voor het leven in Italië."

Streekproducten

De eerste keer dat de Italianen naar Bree kwamen, arriveerden ze trouwens niet met lege handen. "Ze hadden niet alleen een vrachtwagen vol speelgoed bij, maar ook 250 flessen prosecco. Die werden gratis uitgeschonken op het Vrijthof”, herinnert Cober zich. Ook dit jaar brengen de Italianen streekproducten mee: die bieden ze vandaag in de voormiddag op de vrijdagmarkt in het centrum van Bree aan. Burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V): “Deze avond brengt het hele Italiaanse gezelschap dan een bezoek aan ‘Oldtimers op het Vrijthof’ en voor de gelegenheid organiseren we het driedaags Foodtruckfestival Sma(a)k dat niet alleen vandaag, maar ook zaterdag en zondag in het gezellig kader van de Hof van de deken zal doorgaan.”

Nieuw stadslogo

Voor een slotfeest is het zaterdagavond vanaf 19.30 uur verzamelen geblazen op het Vrijthof. Er zijn optredens van onder meer ‘Make Music’ en ‘Fons en die van ons’. Van 21 tot 22.30 uur trakteert het stadsbestuur met gratis drankjes en er wordt ook geen toegangsgeld gevraagd. Als kers op de taart zal burgemeester Van der Auwera omstreeks 20.30 uur het nieuwe Breese stadslogo onthullen. “Ons stedelijk wapenschild doet sinds 1985 dienst als officieel blazoen”, aldus de Breese burgermoeder. “De oorsprong van dit schild, met Sint-Michiel die een zilveren draak velt, gaat terug tot in 1902. We voelden echter de noodzaak om een nieuwe wind te laten waaien door de stedelijke communicatie. Er werd dan ook een nieuw concept uitgewerkt met een moderne look waarbij huisstijl en herkenbaarheid hand in hand gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer