Direct naar artikelinhoud
Politiek

Vlaams huurdecreet goedgekeurd, maar voorlopig geen verhoging waarborg

Minister van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA).Beeld Photo News

Verhuurders van studio’s, appartementen of huizen mogen voortaan een hogere waarborg vragen. Nu bedraagt die maximaal twee maanden huur, maar de Vlaamse regering trekt dit op tot drie maanden. Maar eerst moet de Vlaamse regering wel de renteloze, anonieme huurwaarborgregeling goedkeuren.

Minister van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) pleitte al langer om de huidige termijn van twee maanden te verhogen naar drie maanden, en dat om de verhuurder te beschermen. CD&V was het oorspronkelijk niet eens met de verhoging van de waarborg tot drie maanden, maar omdat er een reeks flankerende maatregelen komt gaat nu toch iedereen akkoord. Zo komt er een renteloze, anonieme huurwaarborgregeling.

Twitter bericht wordt geladen...

"Heel wat verhuurders weigeren immers een waarborg die afkomstig is van het OCMW", zegt minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Ook de OCMW's verlenen indien gewenst nog steeds een waarborg, de huurder kiest.

Het Vlaamse Huurdersplatform liet gisteren al ontvallen dat het optrekken van de huurwaarborg geen goed idee is. Volgens het platform zal de huurwaarborg enkel maar stijgen. Er zullen bovendien nieuwe toegangsvoorwaarden ontstaan die huren zullen bemoeilijken, klonk het. 

Groen: "Homans breekt belofte na belofte"

Groen vindt het decreet onaanvaardbaar. "Het lijkt alsof Minister Homans vergeten is dat ze naast wonen ook bevoegd is voor armoedebestrijding," aldus An Moerenhout, Vlaams parlementslid voor Groen. "Met dit huurdecreet laat Minister Homans zo’n 160.000 gezinnen compleet in de steek. De zwaksten op de huurmarkt worden simpelweg vergeten. Dit is een minister van Wonen onwaardig, en al helemaal schandalig voor een Minister van Armoedebestrijding", klinkt het.

'Het lijkt alsof Minister Homans vergeten is dat ze naast wonen ook bevoegd is voor armoedebestrijding'
An Moerenhout (Groen)

Homans doet niets anders dan belofte na belofte breken, zegt Moerenhout. "Een actieplan tegen discriminatie op de huurmarkt, een integratiepact, een systeem om de zwaksten te beschermen: Homans heeft ons heel mooie dingen beloofd. Alleen blijkt ook vandaag weer dat de minister niet verder geraakt dan beloftes," besluit de politica. 

Wat heeft de Vlaamse superministerraad nog allemaal beslist? Lees hier een volledig overzicht. (+)