Deze gemeente zegt nee tegen Game of Thrones

© ssj

© ISOPIX

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Belgische wereldpremière van het zevende seizoen van de populaire serie Game of Thrones had kunnen doorgaan in het Kasteel van Beersel, maar het gemeentebestuur zag dat niet zitten. Oppositiepartij N-VA spreekt van een gemiste kans.

Jelle Schepers

Veel fans kijken er al naar uit. Zondagnacht gaat het zevende seizoen van de populaire Amerikaanse serie Game of Thrones van start. Ondanks het nachtelijke uur - omwille van het tijdsverschil - zitten toch veel fans aan hun scherm gekluisterd. Telenet, dat de uitzendrechten voor België in zijn bezit heeft, koppelt er een groot evenement aan vast, waar onder andere de eerste aflevering wordt vertoond.

Het bedrijf achter dat evenement zag wel wat in het Kasteel van Beersel als decor voor die première, maar stuitte op een njet bij het gemeentebestuur. “We hebben die aanvraag inderdaad geweigerd”, bevestigt de Beerselse burgemeester Hugo Vandaele. “Dat heeft vooral te maken met het nachtelijke uur. Het Kasteel bevindt zich in een druk bebouwde omgeving. Als je daar van 3 tot 5 uur een feest houdt, dan stoort dat de omgeving. Het klopt dat daar ’s avonds soms evenementen doorgaan, en af en toe staan we toe dat er tot middernacht of 1 uur mag worden gefeest. Maar een evenement in het midden van de nacht, dat is iets heel anders. Met de omwonenden hebben we een goede verstandhouding en dat willen we zo houden. Omdat het evenement ’s nachts doorgaat, moet ook rekening gehouden worden met strenge brandweervoorschriften. Er mag maar een beperkt aantal mensen op het binnenplein, en er zijn nog striktere beperkingen wat betreft de torens.”

Oppositiepartij N-VA heeft het over een gemiste kans en een onbegrijpelijke beslissing. “Het gemeentebestuur heeft een enorme toeristische opportuniteit aan zich laten voorbijgaan. Ook al was de première om 3 uur ’s nachts. Er is niet eens met het evenementenbureau in dialoog gegaan. Het was het een duidelijke njet”, zegt oppositieraadslid Willem Vandenbussche. “Het college kan steeds een uitzondering toestaan voor evenementen die het gemeentelijk belang overstijgen en zulke uitzonderlijke situaties vragen naar uitzonderlijke maatregelen. Zo’n kans krijg je geen twee keer. De imagoschade is dan ook groot. Dat er verwezen wordt naar het nachtelijke uur, is een drogreden. Onlangs nog werd er een nachtelijke vergunning uitgereikt voor een privé-initiatief aan het Kasteel.”

Toeristische boost

Volgens Vandenbussche had het evenement het Kasteel van Beersel een toeristische boost kunnen geven. “Zeker omdat de bezoekerscijfers de laatste tien jaar over het algemeen een dalende tendens vertonen”, aldus Vandenbussche.

Voor burgemeester Vandaele hadden de zaken anders gelegen mocht het evenement overdag of ’s avonds hebben plaatsgevonden. “Dan was het een mooi meegenomen toeristische opportuniteit geweest. Nu moeten we denken aan de nachtrust en aan de veiligheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen