Direct naar artikelinhoud
Update

John McCain onder het mes voor bloedklonter in hoofd - stemming over Trumpcare weer uitgesteld

John McCain onder het mes voor bloedklonter in hoofd - stemming over Trumpcare weer uitgesteld
Beeld reuters

De Amerikaanse senator John McCain heeft een bloedklonter van ongeveer vijf centimeter boven zijn linkeroog moeten laten verwijderen. Dat deelde zijn kabinet zaterdag mee. Dat betekent ook dat McCain niet aanwezig zal zijn bij de stemming over de nieuwe gezondheidswet die Obamacare moet vervangen. Aangezien het om een cruciale stemming gaat, wordt die nu nog maar eens uitgesteld.

De chirurgen slaagden erin de bloedklonter bij de 80-jarige McCain te verwijderen door ter hoogte van de wenkbrauw een klein stukje van zijn schedel tijdelijk te verwijderen. "Op advies van zijn artsen, zal senator McCain volgende week in Arizona herstellen," luidt het in de verklaring van zijn kabinet. Hij stelt het goed en rust thuis verder uit, klinkt het nog.

"Bedankt Mayo Clinic voor de uitstekende zorg - ik apprecieer jullie steun en kijk ernaar uit om weer aan het werk te gaan," tweette McCain zaterdagavond.

Twitter bericht wordt geladen...

Afschaffing Obamacare in gevaar?

Trump maakte de afschaffing en vervanging van Obama's gezondheidsverzekeringswet tot een speerpunt van zijn kiescampagne, maar de president ondervindt hinder om de wet erdoor te krijgen. Susan Collins en Rand Paul, twee Republikeinse senatoren hebben immers al laten weten dat ze zich zullen verzetten tegen de herziene wet die donderdag werd voorgesteld.

Nog meer andere Republikeinen zeggen dat ze zich zorgen maken, zonder aan te geven hoe ze zullen stemmen. Collins zegt dat acht à tien van haar collega's grote twijfels hebben. "Ik weet niet of de wet het haalt. Maar ik weet wel dat we een vitaal vangnetprogramma dat al vijftig jaar draait - Medicaid - niet fundamenteel zouden moeten veranderen zonder ook maar een enkele hoorzitting om te beoordelen wat de consequenties zullen zijn", aldus Collins.

Het is onduidelijk welk effect de afwezigheid van McCain zou hebben op de stemming over de ontmanteling en vervanging van Obamacare. De senator had eerder al zijn bezorgdheid omtrent de nieuwe wet geuit, maar heeft nog niet meegedeeld hoe hij wilde stemmen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

52-48

Mitch McConnell, de Republikeinse leider van de Senaat, heeft 50 ja-stemmen nodig om het voorstel erdoor te krijgen, maar momenteel hebben de Republikeinen slechts een nipte meerderheid in de Senaat met 52 zetels versus 48 voor de Democraten, waardoor elke stem telt.

Om een ex aequo te vermijden, heeft McConnel dus besloten om de stemming opnieuw uit te stellen. Eind juni werd de stemming over de ziekteverzekeringswet ook al verdaagd.