Direct naar artikelinhoud
Lust & Liefde

"Vrienden, familie, zelfs mijn volwassen kinderen vielen over me heen: waarom moest ik op mijn leeftijd de boel nog op stelten zetten?"

Corine Koole interviewt over de raadselen van passie en affectie
Beeld Thinkstock

Erika koos altijd voor veiligheid in plaats van genot. Maar nu is ze haar schade stevig aan het inhalen. Nu ze bijna 80 is, ontdekt ze dat er ook zoiets als liefdevolle seks bestaat.

"Ik ben 78, maar seksualiteit heb ik nog maar kort geleden ontdekt. In het streng gereformeerde, liefdeloze gezin waar ik opgroeide, was het hebben van een lichaam al bijna verdacht. Over menstrueren werd op last van mijn vader nooit gesproken. Iemand aanraken werd zo ongepast gevonden, dat ik zelfs in de gaten werd gehouden als ik iemand een hand gaf, want stel je voor dat ik die hand te lang zou vasthouden of misschien vergezeld zou laten gaan van een betekenisvolle blik.

"Op mijn zeventiende werd ik verliefd op de zeilinstructeur. Met hem zoende ik heftig, maar in bed lag ik erbij als een plank. Ik bleef maar wachten tot hij mij als bij toverslag zou bevrijden van mijn geslotenheid en gêne. Ik hoopte dat hij iets zou zeggen, iets liefs, iets teders, wat me de vrijheid zou geven om te durven luisteren naar mijn verlangen. Maar er gebeurde niets, ik bleef verstijfd en na een tijdje maakte hij het uit omdat ik niet mooi genoeg was.

"Seksuele voorlichting heb ik nooit gehad. Toen ik negentien werd, wist ik nog steeds niet waar de baby’s vandaan kwamen en toen ik kort daarop een man ontmoette die mij begon te vingeren, was ik in shock. Die man is gek, dacht ik, wat doet hij? Maar gefascineerd was ik ook. Er gloorde een wereld van erotiek en spanning die ik nog helemaal moest ontdekken.

'Die man is gek, dacht ik, wat doet hij? Maar gefascineerd was ik ook. Er gloorde een wereld van erotiek en spanning die ik nog helemaal moest ontdekken'

"Daarop ging ik me voor het eerst echt verdiepen in seks en erover lezen. Ik kocht boeken als De liefde van Bob en Daphne, ik ging masturberen en wat een bevrijding was dat. In de beslotenheid van mijzelf, mijn eigen kamer, mijn eigen bed kon ik stiekem wat experimenteren. Een ding stond vast: ik wilde zo snel mogelijk af van mijn kuisheid en maagdelijkheid, die hadden me immers behoorlijk in de weg gezeten.

"Op een avond, het was volle maan, nam ik een aardige jongen mee naar een open plek in het bos en vroeg hem mij te ontmaagden. Het deed pijn en ik bloedde hevig, zijn jas zat na afloop helemaal onder de vlekken, maar toen we het daarna nog eens deden, begon het al fijner te worden. Het bleef met deze jongen bij die ene keer, hij deed mij veel te gewichtig over dat ontmaagden. Toen hij dat bloed zag, begon hij mij ineens met een zekere eerbied te behandelen. Dat was niet de bedoeling. Ik wilde juist af van de heiligverklaring van de maagd.

"Mijn zoektocht had duidelijk het eindpunt nog lang niet bereikt. Ik voelde dat er nog zoveel in het verschiet lag waar ik geen idee van had. Ik was ineens niet meer te houden en er volgden enkele andere jongens bij wie ik mijn verworven kennis toetste en uitbreidde.

"Drie jaar later ontmoette ik de man met wie ik later zou trouwen. Het begon met een lange geheime verliefdheid, maar toen we eindelijk samen waren, bleek hij in bed erg gericht op zichzelf en nauwelijks geïnteresseerd in mijn lichaam. Ik had meteen door dat een keuze voor hem mij jaren zou terugbrengen in de tijd. Een keuze voor hem was een keuze voor kameraadschap en veiligheid, en tegen seks en lichamelijke intimiteit. En toch trouwde ik met hem.

"Mijn opvoeding, mijn ouders, mijn milieu waren natuurlijk geen vernislaag die ik zomaar met een duimnagel kon wegkrabben. Die afwijzing van seksueel genot was mij met de paplepel ingegoten en hoe ik ook geprobeerd had mij ertegen te verzetten, ik was ermee vereenzelvigd. Er viel misschien niet zoveel te kiezen. Daarbij, in al die jaren 50-voorlichtingsboeken was ik zelden iets tegengekomen over het vrouwelijk orgasme en de clitoris. Zie je wel, dacht ik, je vergist je, seks is helemaal niet zo belangrijk voor vrouwen als je bent gaan denken.

"Ik kreeg twee kinderen met deze man. De jaren 70 kwamen eraan, ik genoot van seks, ook met anderen. Maar het gemis van echte intimiteit bleef schrijnen. Ook toen ik jaren na mijn scheiding een andere man ontmoette, koos ik opnieuw voor veiligheid ten koste van genot, omdat ik bang was dat er hierna misschien wel nooit meer zo’n aardige man voor mijn neus zou staan. In dit tweede huwelijk zaten we allebei op ons eigen eiland, we vonden elkaar in de zorg voor mijn kinderen en onze ouders, maar dat was niet genoeg en ik zocht toevlucht in masturbatie en spiritualiteit. Pas een paar jaar geleden vond ik de moed mij los te maken. Vrienden, familie, zelfs mijn volwassen kinderen vielen over me heen: waarom moest iemand van mijn leeftijd de boel nog op stelten zetten?

'De seks heeft me veranderd. Dat het zo lang heeft moeten duren is natuurlijk bedroevend, maar ik ben blij dat ik gehoor heb gegeven aan mijn nieuwsgierigheid'

"Toch zette ik door en begon, ver in de 70, te daten. Eerst met mannen van mijn eigen leeftijd, maar die kampten vaak met erectie- en prostaatproblemen. Dus nu neig ik naar mannen van soms wel vijftien jaar jonger. Ik heb een antenne ontwikkeld voor narcistische mannen, die mijd ik. De mannen met wie ik afspreek maken van seks geen prestigekwestie en nemen alle tijd voor mij. Ik krijg complimenten over mijn borsten, mijn billen, mijn kut. Ik sta versteld dat ik op mijn leeftijd mooi gevonden word.

"De seks heeft me veranderd. De heerlijkheid van een hele dag met iemand in bed liggen, straalt door in alle delen van mijn leven. Dat het zo lang heeft moeten duren is natuurlijk bedroevend maar ik ben blij dat ik gehoor heb gegeven aan mijn nieuwsgierigheid, mij heb laten leiden door wilskracht, niet door terughoudendheid.

"Nu ik doorkrijg dat innigheid en verdieping niet altijd slijten naarmate een verhouding langer duurt, wil ik ook wel weer een vaste relatie proberen. Dat is de volgende stap. Voor nu kan ik zeggen dat ik met de ontdekking van liefdevolle seks de helft van mijzelf heb teruggekregen. Mijn lichaam is niet langer een apparaat dat ik de hele dag meesleep, maar iets wat nu, op mijn achtenzeventigste, voor het eerst echt mee doet. Ik hoop 125 te worden."