Lossen MR en PS samen de politieke crisis op?

De Franstalige socialisten van PS en de liberalen van MR groeien naar elkaar toe. Dat zegt politiek analist Rik Van Cauwelaert in "De ochtend" op Radio 1. Enkele weken geleden liet CDH weten dat het niet meer wil voort regeren met de PS. "Maar misschien komt CDH uiteindelijk wel als verliezer uit de bus", zegt Van Cauwelaert.

Eind juni liet CDH-voorzitter Benoît Lutgen weten dat hij na alle schandalen niet meer wil samenwerken met de PS. En gisteren liet de Brussels CDH-minister Céline Fremault weten dat ze ook in Brussel de PS uit de regering wil. Dat vond Rik van Cauwelaert een beetje bizar. "Uitgerekend zaterdagochtend was er een vrij enthousiast interview van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in Le Soir waarin hij zei dat er bij hen geen vuiltje aan de lucht is. Minister Fremault werkt uitstekend mee en bepaalt mee de agenda." Dat was ook wel wat gespeeld van Vervoort, zegt van Cauwelaert, want hij weet dat er ook in Brussel verandering moet komen.

Toch lijken de socialisten niet echt bezorgd. "De realiteit is dat het heel moeilijk wordt om zonder de PS tot een werkbare meerderheid te komen in Wallonië en in Brussel. Niemand vertrouwt CDH nog. Zeker Lutgen niet, want dat is een man die zomaar van gedacht verandert." Bovendien zou een Waalse regering zonder de PS maar 1 stem op overschot hebben, en dat is onvoldoende om de problemen op te lossen waarmee Wallonië te kampen heeft, meent Van Cauwelaert.

MR en PS zonder CDH?

"Ik hoor nu in de wandelgangen dat de MR en de PS toenadering zoeken tot elkaar. Dat kan vreemd klinken, maar het is eigenlijk de enige werkbare meerderheid voor de problemen waar Wallonië en Brussel voor staan", vervolgt Van Cauwelaert. 

Mensen als Brussels minister-president Vervoort vinden niet dat de PS in de oppositie moet om weer krachten op te doen. Die willen gewoon aan de macht blijven, denkt Van Cauwelaert. "Het is dus niet zo verbazend dat er toenadering is. De PS kan er volgens hem ook wel leven dat de MR samen met de N-VA in de federale regering zit. De socialisten willen op de andere niveaus de vinger aan de pols houden." De MR zou dan wel telkens het kopmanschap van alle regeringen opeisen. "Maar daarmee zijn ze wel af van vervelende klanten zoals CDH en Défi van Olivier Maingain."

Chastel en di Rupo begrijpen mekaar

De voorzitters van de MR en de PS hebben al heel wat kilometers op de teller, en ze weten dat je compromissen moet sluiten om de macht te delen. "Het zijn geen Lutgens. Dat zijn geen mensen die van de ene dag op de andere plots van mening veranderen."

Niemand begreep trouwens de strategie van Lutgen. Van Cauwelaert sprak onlangs nog met enkele Franstalige journalisten en politici. "Die begrijpen tot op vandaag niet wat die man bezield heeft. Vooral op twee jaar van de verkiezingen, zoiets doe je niet. Hij was trouwens op de hoogte van alle mandaten die zijn uitgedeeld, het vertrouwen in die man is dan ook volledig weg." Je ziet en voelt dat er iets gaat gebeuren tussen MR en PS, besluit Van Cauwelaert.

En de Vlamingen in Brussel?

De Vlamingen in de Brusselse regering blijven aan elkaar gehecht, stipt Van Cauwelaert aan. "Vergeet ook niet dat minister Guy Vanhengel van Open VLD in zijn eigen gemeente Evere samen op dezelfde lijst heeft gestaan met Rudi Vervoort van de PS. Er is dus een band tussen die mensen." Van Cauwelaert denkt dat de Vlamingen wel zouden kunnen leven met een nieuwe samenwerking tussen MR en PS.
 

Meest gelezen