© *

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null

"Choquerend en onaanvaardbaar dat Franse polsstokspringer uitgefloten werd"

De Franse polsstokspringer Renaud Lavillenie heeft weinig plezier beleefd aan de medailleceremonie van dinsdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. ‘Air’ Lavillenie, maandag goed voor zilver, werd net als een dag eerder uitgefloten door het Braziliaanse publiek in het olympisch stadion en had het daar zichtbaar moeilijk mee. De Fransman had tranen in de ogen, de Braziliaanse olympische kampioen Thiago Braz Da Silva maande het publiek aan om er mee op te houden.

De Duitser Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Fransman Renaud Lavillenie een hart onder de riem gestoken. Bach pikt het niet dat polsstokspringer voor de tweede dag op rij uitgefloten werd door het Braziliaanse publiek. "Dit is onaanvaardbaar", klonk het op het Twitteraccount van het IOC.

Lavillenie moest in de polsstokfinale van maandag zijn meerdere erkennen in de Braziliaanse publiekslieveling Thiago Braz Da Silva en kreeg toen al het nodige boegeroep over zich heen. De Fransman vergeleek zich na de finale nog met de zwarte atleet Jesse Owens op de Spelen van 1936 in nazi-Duitsland, daarna verontschuldigde hij zich voor de ongelukkige vergelijking.

Dinsdag maakte Lavillenie zijn wederoptreden in het olympisch stadion voor de officiële medailleceremonie en ook toen kreeg hij de volle laag van de toeschouwers. De Fransman had tranen in de ogen, de Braziliaanse olympische kampioen Da Silva maande het publiek aan om er mee op te houden. In de catacomben van het stadion werd hij getroost door Bach en door polsstoklegende Sergey Bubka.

"Choquerend gedrag van het publiek, dat Renaud Lavillenie heeft uitgefloten tijdens de ceremonie. Dit is onaanvaardbaar tijdens de Olympische Spelen", stelde Bach.

Nazi-Duitsland

Lavillenie had zich na de finale nog vergeleken met de zwarte atleet Jesse Owens op de Spelen van 1936 in nazi-Duitsland nadat hij in het olympisch stadion werd uitgejouwd door het publiek. De Fransman verontschuldigde zich nadien op Twitter voor de ongelukkige vergelijking.

“Het is de eerste keer dat we dit zien in de atletiek”, verklaarde Lavillenie voor de microfoon van Canal+ over de fluitconcerten. “Ik denk dat we dat voor het laatst gezien hebben toen Jesse Owens in 1936 liep. (...) Het is hatelijk om zo’n rotpubliek te hebben op de Olympische Spelen.”

Nadat zijn verklaring voor beroering had gezorgd op de sociale netwerken, bood Lavillenie zijn excuses aan op Twitter. “Het spijt me voor deze slechte vergelijking. Het was een snelle reactie en ik ben me ervan bewust dat ze ongepast was”, tweette hij.

Thiago Braz Da Silva wipte maandag in de finale als enige over 6m03, zette een olympisch record neer, en deed zo verrassend beter dan titelverdediger Lavillenie (5m98). Het brons was voor de Amerikaan Sam Kendricks (5m85).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer