Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Belgische archeologen zoeken graf van Vesalius

Andreas Vesalius, die de menselijke anatomie bestudeerde wordt zelf studieobjectBeeld © KU Leuven, Universiteitsbibliotheek, CaaC17 – Bruno Vandermeulen

De langverwachte zoektocht naar het graf van Andreas Vesalius begint in september. Het Griekse ministerie van Cultuur heeft Belgische archeologen toestemming gegeven om bodemonderzoek te doen op het Griekse eiland Zakynthos.

Met behulp van sensoren en een bodemradar willen ze achterhalen waar de middeleeuwse Santa Maria delle Grazie-kerk stond, die in 1953 door een aardbeving van de kaart werd geveegd. Wetenschappers zijn het erover eens dat de grondlegger van de anatomie daar in 1564 begraven werd.

Vroeger werd aangenomen dat Vesalius begraven lag in de franciscanerabdij in Kalogerata, vlak aan het strand, maar dankzij onlangs ontdekte ooggetuigenverslagen – die onder andere het graf tot in detail beschrijven – denken wetenschappers met zekerheid te kunnen zeggen dat Vesalius in het centrum van Zakynthos ligt. Op de terugweg van een reis naar Jeruzalem, kreeg Vesalius op volle zee scheurbuik. Op 15 oktober 1564 overleed hij, nadat hij op Zakynthos aan land was gebracht.

Wetenschappers denken met zekerheid te kunnen zeggen dat Vesalius in het centrum van Zakynthos ligt

Het was de Belgische consul in Athene, de Heusdenaar Theo Dirix, die in 2014 bij de 500ste verjaardag van de geboorte van Vesalius het idee opvatte om op zoek te gaan naar zijn graf. “In een eerste fase hebben we oude kaarten en kadasterplannen vergeleken met huidige satellietbeelden”, zegt Dirix in Het Belang van Limburg. “Daardoor weten we vrijwel zeker waar de Santa Maria delle Grazie ligt, namelijk onder een kruispuntje en enkele huizen in het noorden van de stad. We willen ons vermoeden nu graag wetenschappelijk bevestigd zien."

Crowdfunding

Drie jaar lang zocht Dirix via crowdfunding naar middelen om dat onderzoek te betalen. “Van de gehoopte 9.900 euro is inmiddels 7.400 euro ingezameld. Met dat geld kunnen we een gespecialiseerde firma uit Kreta betalen die werkt met een bodemradar op wielen en speciale elektromagnetische sensoren. Zo kunnen we holtes en funderingen in de ondergrond digitaal in kaart brengen en tot op de centimeter exact bepalen waar de kerk ligt.”

Het ministerie van Cultuur heeft de Belgische School voor Archeologie in Athene, die geleid wordt door de professor Jan Driessen uit As, onlangs de toestemming gegeven om met haar archeologen het onderzoek uit te voeren.