Mathias De Clercq naar de cursus Gents: “Luukwust zonder ‘l’ es uuk wust”

© fvv

Huupen en Kuumen. Mathias De Clercq speechte bij de start van de Feesten in plat Gents. Maar de waarnemende burgemeester sukkelde een beetje met de ‘uu’ en de ‘oo’. Dus stuurde De Gentenaar hem gisteren verplicht naar de les Gents. “Bij ons thuis werd geen dialect gesproken. Maar het Soulwax-Gents, inclusief de ‘r’, beheers ik perfect.”

Jan Claeys

“Ik heb de Gentse ‘r’ geleerd op de Bollekesschool op de Neermeerskaai”, zegt Mathias De Clercq (Open VLD). We zitten naast elkaar in een klasje van stadsschool De Muze op de Begijnhofdries in het Elisabethbegijnhof. Kameroad & Schoaveling geven er elke dag les Gents. De schepen – excuseer, waarnemend burgemeester – zit er verplicht. Na zijn openingsspeech in Gens mee oar op had hij volgens onze redactie absoluut nood aan een vervolmakingscursus. Want Mathias uuptege dat het goeie Gentse Feesten zouden worden. Terwijl hij het had moeten hoopen.

Katte es versmuurd

“Mijn bompa (Willy De Clercq, nvdr.) sprak perfect Gents”, zei hij vlak voor de ‘les’ begon. “Maar het is een beetje verwaterd in onze familie. Thuis spreken we tussengents.” Soulwax-Gents noemt hij het ook wel. “Mijn kindjes spreken het intussen ook al. De Gentse crèches, dat zijn fabrieken van de Gentse ‘r’. (lacht) Mijn dochtertje van twee zingt nu al van mijn katte es versmuurd op de Brugse Puurt.”

De Clercq kreeg gistermiddag in de klas een plaatsje op de eerste rij. En hij kreeg meteen ezelsoren van ‘schoolmiester’ Patrick Fiers, die zijn publiek op heerlijke wijze een snelcursus Gents gaf. Zo wist De Clercq na twee uur wat een strapotijntje (klapstoel) en nen druugschijter (een ambtenaar die gaat roken op het toilet) zijn.

“Veel bijgeleerd”, klonk het achteraf. “Onze taal is belangrijk. Het is een deel van onze identiteit. Ik vind het zelfs geen dialect, ik vind het een taal.”

“Ruw en vertederend”

Mathias De Clercq gelooft niet dat het Gents op sterven na dood is. “Ik kom overal: op de markt, op de matchen van de Gantoise en gewoon op straat. Ik hoor nog heel veel Gents, ook van jonge mensen.” De Clercq hoorde ooit een prachtige beschrijving van de taal. “Ruw en vertederend tegelijk, noemde Geert Van Istendael onze taal ooit. Als een kolensjouwer die een kind wiegt. Mooier kun je dat niet zeggen.”

Zijn grootste probleem, de ‘uu’ en de ‘oo’, heeft De Clercq na deze les misschien onder de knie. Dat ene zinnetje van de miester zal hij niet meer vergeten: “Neluuk­wust zoender ‘l’ es uuk wust”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen