Ecolo lijkt nog niet van plan koers te wijzigen in Waalse regeringsonderhandelingen

Patrick Dupriez en Zakia Khattabi © Belga

De Franstalige groenen zijn niet onder de indruk van het voorstel van Olivier Maingain om samen een eisenbundel rond goed bestuur op tafel te leggen. Zolang de discussies over politieke vernieuwing niet afgerond zijn, wil Ecolo niet deelnemen aan regeringsvormingen.

De oproep van DéFI-voorzitter Olivier Maingain aan Ecolo om samen een eisenbundel op te stellen om de andere partijen te dwingen zich te positioneren over het goed bestuur is ‘niks nieuws’. Dat verklaarden de covoorzitters van Ecolo, Patrick Dupriez en Zakia Khattabi, bij hun aankomst op het politieke bureau van Ecolo. ‘Onze lijn ligt van bij het begin vast. We praten met iedereen en de oproep past in dat kader’, zei Khattabi.

‘We blijven voortwerken aan akkoorden over goed bestuur en het vinden van meerderheden’ voor de voorstellen van Ecolo, vervolgde ze. De oproep van Maingain past volgens Dupriez in die agenda. Beiden herhaalden dat ze niet over regeringsmeerderheden willen praten zolang de discussies over goed bestuur niet zijn afgerond. ‘Het cdH heeft de crisis uitgelokt wegens slecht bestuur’, benadrukte Dupriez, die erop wees dat er met DéFI punten van overeenstemming en meningsverschillen bestaan rond goed bestuur, zoals dat ook het geval is met andere partijen.

Het politiek bestuur van Ecolo zit sinds 9.30 uur bijeen. Na de oproep van cdH om meerderheden zonder de PS te vormen in Wallonië, Brussel en de Franse gemeenschap, heeft Ecolo goed bestuur als prioriteit naar voor geschoven voor eventuele coalitieonderhandelingen. Donderdag besliste Ecolo om die reden om niet aan te schuiven aan de onderhandelingstafel van cdH en MR. Die twee partijen beschikken echter enkel in Wallonië over een erg krappe meerderheid. Elders moeten ze op zoek naar een of twee partners.

Partner Content