Direct naar artikelinhoud
Islamitische Staat

Drie Belgen aanwezig bij stichting IS

Azahaf Nabil, een van de drie Belgen die aanwezig zou zijn geweest bij de stichting van IS.

Bij de stichtingsvergadering van terreurbeweging IS waren drie Belgen aanwezig. Zij zwoeren in het voorjaar van 2013 trouw aan leider Abu Bakr al-Baghdadi, zo blijkt uit een betrouwbare getuigenis van een IS-strijder. "Het waren criminelen die alleen maar kwamen vechten voor het avontuur."

en

In april 2013 verbleven de meeste Belgische Syrië-strijders in een villa in Kafr Hamra, vlak bij Aleppo. Zij vonden onderdak bij de plaatselijke militie Majlis Shura al-Mujahideen en deelden via sociale media volop foto's van het zwembad.

Nu blijkt uit een reconstructie van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy dat Abu Bakr al-Baghdadi in diezelfde villa de terreurbeweging IS heeft gesticht. Hij overlegde er een week lang met kopstukken van jihadgezinde gewapende groepen. Toen de leiders beslisten de krachten te bundelen, beval Al-Baghdadi enkele strijders binnen te laten roepen. Zij mochten de nieuwe leider persoonlijk trouw komen zweren.

"Voor mij komt dit niet als een verrassing", zegt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen aan deze krant. "Ik wist dit zelf al, nadat ik informatie had gekregen van Nederlandse strijders. Dit verhaal klopt dus als een bus. Zowat alle Belgen zaten daar in de villa."

Magomed Saralapov, een van de drie Belgische Syriëstrijders van wie zopas is onthuld dat zij aanwezig waren op de stichtingsvergadering van de Islamitische Staat.

Concreet gaat het om drie volgelingen van Sharia4Belgium die eind 2012 samen uit Vilvoorde waren vertrokken. Zowel Nabil Azahaf (ook bekend als Abu Sayyaf) als Zakaria Asbai (Abu Zubair), en vermoedelijk ook Magomed Saralapov (Abu Shishan al-Belgiki), zou daarna aan iedereen vol vuur hebben verteld hoe ze een eed van trouw hadden gezworen.

Dat stelt de Syrische IS-strijder Abu Ahmad, die ontevreden is over de koers van de terreurbeweging en met gevaar voor eigen leven tientallen uren heeft gesproken met twee journalisten, onder wie de Nederlander Harald Doornbos.

Ahmad, die anekdotes wist te vertellen en nooit geziene beelden van Belgische en Nederlandse Syrië-strijders kon tonen, geeft aan dat hij hen aanvankelijk bewonderde. "Zij lieten hun familie, hun huizen en hun land achter om ons te helpen. Zij hebben werkelijk alles opgegeven om ons te ondersteunen." Maar al snel gaat hij een deel van de buitenlandse strijders als "gestoord" omschrijven.

'Voor mij komt dit niet als een verrassing. Dit verhaal klopt dus als een bus. Zowat alle Belgen zaten daar in de villa'
Pieter Van Ostaeyen, jihadexpert

Het gaat, zo klinkt het in Foreign Policy, om criminelen uit gebroken gezinnen, die marginale levens hadden geleid in marginale buitenwijken. "Ze hadden geen besef van religie en kenden amper iets van de Koran. Het waren crimineeltjes die alleen maar kwamen vechten voor het avontuur of om boete te doen."

Wreedheid

Ze stonden niet bekend als vroom, maar de Belgen stonden wel bekend om hun wreedheid. Abu Sayyaf zou geregeld gesproken hebben over onthoofdingen en zou later ook de daad bij het woord hebben gevoegd. "Hij ging zijn commandant zelfs vragen of hij iemand mocht afmaken", zegt Ahmad. "Ik wil gewoon eens een hoofd vasthouden."

Het leverde hem de bijnaam 'al-thabah', ook wel 'de slachter', op. Hij zou later bij Katibat al-Battar belanden, de elitebrigade van IS waartoe ook de Molenbeekse terrorist Abdelhamid Abaaoud behoorde. Abu Sayyaf zou in mei 2014 overleden zijn. Het is onduidelijk wat er met zijn twee kompanen is gebeurd.