Direct naar artikelinhoud
vacature.com

Geen gevaar voor robots: deze jobs zullen het ook nog goed doen in 2020

Tegen 2050 telt ons land 3,5 miljoen gepensioneerden.Beeld Shutterstock

Volgens het Federaal Planbureau zullen er in de komende vijf jaar 262.000 banen bijkomen in ons land, terwijl de werkgelegenheidsgraad zal stijgen naar 71,2%. Jobs genoeg dus, maar als u ook in 2020 nog aan het werk wil/moet zijn kiest u best voor een van onderstaande jobs.

Gezondheidspersoneel

In de Westerse wereld valt de vergrijzing niet te stoppen. De Wereldgezondheidsorganisatie berekende dat tegen 2050 Europa ongeveer 40 miljoen 85-plussers zal tellen (in 2014/2015 waren dat er nog 'maar' 14 miljoen). Ons land telt op dat moment waarschijnlijk 3,5 miljoen gepensioneerden, goed voor bijna 30 procent van de bevolking. Wie nu aan studies begint in de gezondheidszorg kan dus zijn/haar hart ophalen. Ja, er zullen in de toekomst ook zorgrobots à la Zora zijn om het werk van verplegend personeel deels te verlichten, maar de kans dat die de boel helemaal overnemen wordt klein geacht. Integendeel, het ziet er eerder naar uit dat de vraag naar personeel in de gehele gezondheidszorg (inclusief de psychologie en aanverwante beroepen) zodanig zal blijven toenemen dat er te weinig in plaats van te veel arbeidskrachten ter beschikking zullen zijn.

Stielmannen en -vrouwen

Ook moeilijke of zelfs onmogelijke jobs om te automatiseren: loodgieters, bouwvakkersschrijnwerkers, stukadoors, metsers, enz. Nu al staan zowel bedrijven als particulieren om hun diensten te springen, terwijl het jonge volkje steeds minder voor dergelijke studies kiest. Er is met andere woorden een schrijnend tekort aan mensen die goed met hun handen kunnen werken, en dat tekort neemt alleen maar toe.

ICT

Het wordt al jaren geroepen en het klopt nog ook: ICT’ers hebben dé toekomst in pacht. In een wereld die alsmaar digitaler wordt is er een enorme roep om softwareontwikkelaars en –engineers en programmeurs. Ook de iets minder technische jobs in de ICT, zoals UX-designer of UI-designer, zullen goed boeren in 2020 en zijn bovendien perfect voor die mensen die hun creatieve kop willen combineren met hun technische kennis.

Groene arbeid

Zolang de wereldbevolking zo spectaculair blijft groeien, zullen we steeds originelere manieren moeten vinden om onze (natuurlijke) bronnen te gebruiken en optimaliseren. Er is dus nieuwe technologie nodig; om water te besparen, om vervuiling tegen te gaan, om onze infrastructuur te verbeteren (zodat we eindelijk van die lamlendige files vanaf geraken), om de opwarming van de aarde stop te zetten, en ga zo maar door. Tot spijt van wie het benijdt: de toekomst is aan de ‘groenen’ en carrière zal u in de toekomst vooral kunnen maken in de energie- en milieusector.

Data wizards

In de toekomst draait alles om informatie. Bedrijven zullen steeds harder gaan investeren in innovatieve manieren om bruikbare informatie over hun klanten te ontfutselen. Experts in data-analyse worden dus jaar na jaar belangrijker voor wie strategische posities op de markt wil veroveren. Als data-analist, data-expert of data-manager hoeft u zich dus helemaal geen zorgen te maken over uw toekomstige werkzekerheid.

Lees ook:

Deze vijf jobs kunnen robots nooit overnemen

Zetten bedrijven bij ons ook al robots in om sollicitatiebrieven en cv’s te screenen?

Smart City Antwerpen wordt digitale proeftuin

Bronvacature.com.