“Onverbeterlijke stalker” volgt ex met gps-tracker: dokwerker riskeert twee jaar cel

Een stalker uit het Oost-Vlaamse Lebbeke stond gisteren terecht omdat hij een gps-tracker onder de auto van zijn vriendin had ­gekleefd. Zo wilde hij haar kunnen volgen via zijn com­puter. Hendrik V. (43) was niet aanzijn proefstuk toe: de openbaar aanklager ­omschreef hem als een onverbeterlijke stalker van vrouwen. “In elke relatie zijn er twee mensen die ­fouten maken”, relativeert zijn vader.

cma, cel

“Ik was ziekelijk jaloers. Nu besef ik dat. Ik had dat allemaal niet moeten doen”, zo sprak Hendrik V. gisteren ­bedeesd in de rechtszaal in Dendermonde. Eind vorig jaar had hij een korte relatie met een bejaardenverzorgster uit Gijzegem. Maar al na twee maanden sprong de ­relatie af. Dat kon de havenarbeider niet verkroppen. Hij plaatste een apparaatje op haar auto om haar doen en ­laten via zijn computer te kunnen volgen. Verschillende keren kwam hij de vrouw op haar werk aanklampen, om haar in het bijzijn van haar collega’s uit te schelden.

Op 17 februari drong hij haar woning binnen. “Om op haar gsm te controleren of ze een ander had”, zo legde hij gisteren uit.

“Al zoveelste keer”

De vrouw zelf had het zichtbaar moeilijk om naast hem in de rechtszaal te blijven ­zitten. “Ze ziet hier tot op ­vandaag bijzonder hard van af”, verklaarde haar advocaat Nils De Fauw.

Hendrik V. is niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft een lang strafblad na zeven eer­dere veroordelingen, maar het was volgens de openbaar aanklager ook al “de zoveelste keer” dat hij een ex-vriendin stalkte. De laatste keer dat hij daarvoor terechtstond, was in oktober vorig jaar.

De ouders van Hendrik V. bleven hun zoon onvoorwaardelijk steunen. Ze gaven gisteren ook een brief af aan de rechter. “Mijn zoon heeft gewoon een vrouw ­nodig die hem graag ziet”, zegt zijn moeder. “Hij wil graag zien, en graag gezien worden. Maar al die vrouwen hebben altijd al een verleden. Hij is nooit hun eerste partner. Daar loopt het mis.”

Dat het niet de eerste keer zou zijn dat hij een vrouw stalkt, moeten we volgens zijn vader relativeren. “In ­elke relatie zijn er twee die fouten maken. Dit is ook gespreid over een periode van twintig jaar.”

Herpakken

Het openbaar ministerie ­eiste twee jaar effectieve celstraf. Volgens een gerechtspsychiater moet de man ook in behandeling gaan. “In de gevangenis krijgt mijn cliënt nu niet de zorg die hij nodig heeft”, zegt zijn advocaat Jorg Bruyndonckx. “We hopen dat de rechter een deel van de straf met uitstel zal uitspreken, zodat hij zich ­definitief kan herpakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen