Opgelet: vanaf augustus mag u deze dieren en planten niet meer houden omdat ze onze fauna en flora bedreigen

De muskusrat, waterschildpad of nijlgans maar ook planten als Japans steltgras en waterhyacinten mogen niet meer gekweekt, verhandeld of ingevoerd worden in Europa omdat ze onze eigen fauna en flora bedreigen. Voor wie ze heeft, geldt een uitdoofbeleid. Maar ze mogen vanaf augustus niet meer verkocht worden en zeker niet gedumpt worden in de natuur.

Thierry Goeman

Europa heeft de lijst met zorgwekkende, invasieve uitheemse dier- en plantensoorten die het vorig jaar voor het eerst publiceerde recent uitgebreid met twaalf nieuwe soorten.

“Het gaat om dieren en planten die een bedreiging vormen voor de inheemse fauna en flora of die problematisch zijn voor het ecosysteem (waterzuivering of bijvoorbeeld de koolstofproductie). Sommige soorten komen in Vlaanderen nog niet voor. En dat willen we zo houden omdat ze vaak moeilijk uit te roeien zijn eens ze zich hier genesteld hebben”, zegt Bram D’hondt van het Agentschap Natuur en Bos.

De ‘zwarte lijst’ heeft wel grote gevolgen voor onder meer de handel in ons land. Iedereen kent de kleine waterschildpadjes die te koop zijn in dierenwinkels. Die mogen niet meer verkocht worden. “Wie ze heeft , mag ze houden op voorwaarde dat je ze niet los laat in de vrij natuur. Kweken doen ze hier niet, daarvoor is het water niet warm genoeg. Maar ze vormen wel een bedreiging voor het leven in onze vijvers”, zegt D’hondt.

Nieuw op de lijst is de wasbeerhond. “Een soort van hond die bij ons nog niet zo gekend is maar wie al vaak voorkomt in Oost-Europa. Het is een gevreesd roofdier dat zowat alles eet en ook een goede zwemmer is”, klinkt het bij het Agentschap Natuur en Bos.

Het is niet zo dat er nu massaal jacht zal worden gemaakt op al deze dieren. “Maar ze mogen niet meer gekweekt worden, niet ingevoerd worden of verhandeld worden. Verder zal onderzocht worden op welke manier ze het best bestreden kunnen worden.

Dat geldt ook voor een reeks planten en waterplanten die nochtans populair zijn voor wie thuis een vijvertje heeft. “Wie ze heeft, moet ze niet allemaal vernietigen. Je mag ze houden tot ze kapot gaan. Maar je mag er niet meer mee kweken, ze niet verhandelen en ze zeker niet dumpen in de natuur omdat ze daar dan weer beginnen te woekeren”, zegt Bram D’hondt.

LIJST MET ZORGWEKKENDE EXOTEN

Dit is de volledige lijst met invasieve dieren en planten, exoten waar Europa zich zorgen over maakt en die hier moeten bestreden worden.

Dieren

-Wasbeer

-Wasbeerhond (recent toegevoegd)

-Muskusrat (recent toegevoegd)

-Beverrat

-Grijze eekhoorn

-Pallas’ eekhoorn

-Siberische grondeekhoorn

-Amerikaanse voseekhoorn

-Muntjak

-Rode neusbeer

-Nijlgans (recent toegevoegd)

-Rosse stekelstaart

-Heilige ibis

-Huiskraai

-Indische mangoeste

-Uitheemse rivierkreeften

-Chinese wolhandkrab

-Blauwbandgrondel

-Amurgrondel

-Amerikaanse stierkikker

-Uitheemse waterschildpadden

-Aziatische hoornaar

Invasieve planten

-Grote waternavel

-Parelvederkruid

-Waterteunisbloemen

-Reuzenbalsemien (recent toegevoegd)

-Reuzenberenklauw (recent toegevoegd)

-Perzische berenklauw

-Sosnowsky’s berenklauw

-Verspreidbladige waterpest

-Smalle waterpest (recent toegevoegd)

-Waterwaaier

-Ongelijkbladig vederkruid (recent toegevoegd)

-Waterhyacint

-Kudzu

-Moerasaronskelk

-Schijnambrosia

-Gestekelde duizendknoop

-Struikaster

-Fraai lampenpoetsersgras (recent toegevoegd)

-Zijdeplant (recent toegevoegd)

-Gewone gunnera (recent toegevoegd)

-Japans steltgras (recent toegevoegd)

- Alligatorkruid (recent toegevoegd)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen