Direct naar artikelinhoud

Hevige bosbranden in Kroatië: badstad Split ontsnapt nipt aan de vlammen

De brandweer kon de vlammen op tijd tegenhouden.Beeld afp

Kroatische brandweermannen en soldaten hebben kunnen verhinderen dat bosbranden de kuststad Split bereiken. Ze melden dat ze de badstad aan de Adriatische Zee "verdedigd" hebben. Hevige branden tussen het stadje Omis en Split hebben ondertussen al 4.500 hectare bos vernield.

Premier Andrej Plenkovic begeeft zich vandaag naar Split om de toestand in te schatten. Omdat de branden in enkele uren tijd op twintig verschillende plaatsen uitbraken, opperen Kroatische media dat het vuur moedwillig aangestoken is.

De bosbranden die dagenlang in het naburige land Montenegro woedden, zijn ook onder controle. Hier hielpen soldaten met de bluswerken op het schiereiland Lustica. Montenegro riep eerder de hulp van de NAVO in om de branden te bestrijden. Het land werd pas in juni lid van het militaire bondgenootschap. Gisteren werden meer dan honderd toeristen op het schiereiland in veiligheid gebracht.

Bosbranden komen elke zomer voor aan de Adriatische kust. Soms worden ze veroorzaakt door onvoorzichtige toeristen, maar het gebeurt ook dat grondspeculanten brand stichten om aan bouwgrond te geraken.