Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Pop die luistert en terugpraat? FBI waarschuwt voor spionerend speelgoed

De intelligente pop My Friend Cayla, die kan luisteren en praten, bleek makkelijk te hacken.Beeld AFP

Een pop die kan luisteren en terugpraat als het ultieme verjaardagscadeau? Misschien toch niet zo'n goed idee. De Amerikaanse politiedienst FBI waarschuwt voor de veiligheidsrisico's van technologisch geavanceerd speelgoed. 

Kwaadwillenden kunnen 'slim' speelgoed, uitgerust met bijvoorbeeld microfoon, gps, camera en spraakherkenning, eenvoudig hacken via de internetverbinding die nodig is voor de technologie. Het kind kan al spelende persoonlijke informatie prijsgeven, zoals zijn of haar naam, school en andere voorkeuren, waarschuwt de FBI.

De waarschuwing van de Amerikaanse federale politie is wel wat laat. Eind vorig jaar al haalden Intertoys en Bart Smit in België en Nederland My Friend Cayla uit de schappen. De pop luistert met behulp van een spraakherkenningsbedrijf naar wat kinderen zeggen en articuleert zelf ook zinnen. 

Bluetoothverbinding

Het probleem: toegang tot de bluetoothverbinding die de pop gebruikte was met iedere mobiele telefoon te verkrijgen. Hackers met verstand van zaken konden via de microfoon van de pop zelfs met het kind communiceren.

Eerder nog signaleerden beveiligingsexperts de risico's van de Hello Barbie. Hackers konden via de pop meeluisteren naar gesprekken van kinderen en volwassenen in de kamer.