Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Op deze exoplaneet duurt een jaar slechts 4,5 uur

Impressie van een planeet die rond een rode dwergster cirkelt.Beeld Thinkstock

Dacht u al dat u te weinig tijd had? Op EPIC 228813918 b, een nieuw ontdekte exoplaneet ter grootte van onze aarde, duurt een jaar nog geen 4,5 uur. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de ruimtetelescoop Kepler.

De jaren vliegen voorbij op de exoplaneet, die in ijltempo rond zijn dwergster beweegt. Eén dag op aarde staat gelijk aan meer dan vijf jaar op deze bizarre planeet.

Dat besluit een internationaal team van wetenschappers in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. De onderzoekers maakten gebruik van gegevens van de NASA-telescoop Kepler om de baan van deze nieuwe wereld te berekenen.

De gemiddelde levensduur van de mens op aarde is 79 jaar. Woonden we op EPIC 228813918 b, dan zouden we zo'n 150.000 jaar kunnen worden. Al zouden die jaren snel voorbijvliegen: één nachtrust van acht aardse uren zou een hap van twee jaar uit ons leven zijn.

IJzer

Wat het verhaal nog intrigerender maakt, is dat de exoplaneet ongeveer dezelfde afmetingen heeft als onze aarde, en dat de onderzoekers vermoeden dat hij voor minstens 45 procent uit ijzer bestaat. Ter vergelijking: de aardkorst is opgebouwd uit verschillende elementen, waaronder 47 procent zuurstof, 27 procent silicium, 8 procent aluminium en 5 procent ijzer.

EPIC 228813918 b is overigens niet de planeet met de snelste baan ooit ontdekt. De planeet KOI 1843.03, die nog vier minuten sneller rond zijn dwergster cirkelt, heeft gelijkaardige afmetingen en bestaat grotendeels uit ijzer.