© Photo News

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Matthews opnieuw te snel voor Van Avermaet in dolle waaierrit

Michael Matthews heeft de zestiende etappe in de Tour de France gewonnen. Hij was op de venijnige aankomst in Romans-sur-Isère de snelste van een fors uitgedunde groep, na een rit waarin er constant oorlog was gevoerd. Greg Van Avermaet probeerde te verrassen door de spurt vroeg aan te gaan, maar de Belg werd vierde. Chris Froome zette met Team Sky in alle hectiek zelf een succesvolle waaier op en schudde de top-10 van het klassement door elkaar: Daniel Martin was het belangrijkste slachtoffer.

vml

Na de tweede rustdag trokken de renners zich op gang voor een overgangsrit van Le Puy-en-Velay naar Romans-sur-Isère, over 165 kilometer. Een gevaarlijke rit, want voor het eerst in deze Tour waaide het stevig en dat zorgde voor nervositeit van bij de start. Na amper 16 kilometer volgde met de Côte de Boussoulet bovendien al een col van derde categorie van 4,5 kilometer aan gemiddeld 6,3 procent. En zo kregen we meteen oorlog in de koers.

© AFP

Meteen oorlog voor het groen

Al vanaf kilometer 0 kregen we een spervuur van demarrages. Thomas De Gendt heeft zijn zinnen gezet op de superstrijdlust en trok dan ook ten aanval. De renner van Lotto-Soudal reed samen met onder meer landgenoot Thomas Degand (inderdaad, Wanty-Groupe Gobert was alweer bij de pinken) en Sylvain Chavanel ook een tijdje op kop maar achter hen viel het nooit stil, waardoor hun voorsprong nooit meer dan een minuut zou bedragen. Sunweb maakte de koers immers loodzwaar in dienst van Michael Matthews, die de groene trui nog niet had opgegeven en de sprinters een hak wilde zetten.

En met succes, want voor Marcel Kittel ging het te snel en de groene trui van Quick Step verzeilde in het tweede peloton. Daardoor werden ook De Gendt en Co. weer ingerekend en kregen we een strijd tussen de sprintersploegen: Lotto-Soudal en Sunweb voerden de eerste groep aan met daarin naast Matthews en Greipel ook alle klassementsmannen, Quick Step probeerde Kittel alsnog terug te brengen.

© AFP

In de tweede groep kregen de mannen van Patrick Lefevere echter weinig steun en na 100 kilometer moesten ze de eerste groep definitief laten rijden. De enige die wél nog de sprong van de tweede naar de eerste groep kon maken was Nacer Bouhanni.

Door de putsch van Sunweb kon Matthews aan de tussensprint op 43 kilometer van de streep 20 gouden punten pakken, voor Greipel en Sonny Colbrelli. De Australiër naderde zo tot op 59 punten van Kittel in de strijd om het groen, de Duitser volgde ondertussen al op meer dan vijf minuten en zou nooit meer meedoen voor de dagzege.

Waaier van Sky schudt top-10 door elkaar

Na die tussensprint zou het nooit meer stil vallen. De schrik voor waaiers zat er immers goed in, waardoor het dringen was vooraan voor een plaatsje. Even leken de mannen van Contador de boel te willen openbreken maar het bleef bij een prikje van Trek-Segafredo want de wind zat (nog) niet goed en niemand wilde meewerken. De nervositeit bleef echter, zeker toen ook het Astana van Fabio Aru ostentatief aan het front verscheen.

Het antwoord van Team Sky was echter imponerend: de witte trein voerde het tempo op en zette zelf een waaier op, op 15 kilometer van de finish. Romain Bardet en Aru leken zich even te laten verrassen maar konden alsnog hun wagonnetje aanhaken, de Fransman kon daarvoor rekenen op de sterke diensten van Belgisch kampioen Oliver Naesen. Het spel zat echter op de wagen en ook Froome zelf schuwde het werk niet: Daniel Martin, Mikel Landa, Alberto Contador en Louis Meintjes waren de belangrijkste slachtoffers voor het klassement. Onder impuls van de mannen van Movistar volgden die al snel op een halve minuut.

© Photo News

Uitgedund groepje sprint voor dagzege

Van de sprinters konden ook Alexander Kristoff en André Greipel niet standhouden in de eerste waaier, waardoor er werd gesprint met een fors uitgedund groepje. Greg Van Avermaet begon van erg ver maar Matthews zat in zijn wiel en ook John Degenkolb sprintte voor de zege. De fotofinish moest uitsluitsel brengen: de Australiër pakte zo zijn tweede ritzege.

Morgen/woensdag begint het peloton aan een loodzwaar tweeluik in de Alpen. De Col de la Croix de Fer, de Col du Télégraphe en de Col du Galibier: dat zijn de ronkende namen van de drie Alpencols die in de zeventiende Tourrit moeten bedwongen worden.

© BELGA

Uitslag:

1. M. Matthews (SUN) in 3u38’15”

2. E. Boasson Hagen (DDD) z.t.

3. J. Degenkolb (TFS)

4. G. Van Avermaet (BMC)

5. C. Laporte (COF)

6. J. Keukeleire (ORS)

7. T. Gallopin (LTS)

8. T. Benoot (LTS)

9. M. Bodnar (BOH)

10. R. Hardyt (TOF)

Stand:

1. Chris Froome

2. Fabio Aru +18”

3. Romain Bardet +23”

4. Rigoberto Uran +29”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen