© digitalewachtkamer.be

Hacker dreigt gegevens van half miljoen Belgische patiënten te verspreiden als webmaster geen 85.000 euro betaalt

Een hacker heeft een lek gevonden in de ‘Digitale Wachtkamer’, het computersysteem waarmee artsen afspraken regelen met patiënten, en heeft zo gegevens van een half miljoen Belgen kunnen bemachtigen. Dat meldt VTM NIEUWS. Ronny Paesen, de Neerpeltenaar achter de website, zegt dat de hacker 42 bitcoins (85.000 euro) vroeg om dat geheim te houden. Ook artsen zelf werden door de hacker benaderd.

fivr, evg

Dokters kunnen via de ‘Digitale Wachtkamer’ een werkrooster instellen zodat hun patiënten zien wanneer ze een afspraak kunnen maken. Het systeem verzamelt geen medische dossiers. De hacker kreeg door de wachtwoorden van de patiënten te onderscheppen wel onder andere hun e-mailadressen, telefoonnummers en redenen voor doktersafspraken in handen.

“Als bewijs ervan gaf hij de naam van een patiënt die op een bepaalde dag een afspraak had bij de huisarts. En die informatie klopte volledig,” getuigt een huisarts.

DOT-IT, het bedrijf van Neerpeltenaar Ronny Paesen achter de ‘Digitale Wachtkamer’, heeft een klacht ingediend bij de Computer Crime Unit van de politie. "Het aantal patiënten dat het systeem gebruikt is iets meer dan 550.000 tot 660.000. Dat is enorm veel", reageert Paesen. Patiënten wordt gevraagd om zijn of haar wachtwoord bij de ‘Digitale Wachtkamer’ te veranderen.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER