Na de omstreden boskaart, nu ook onrust over nieuwe omzendbrief over bouwgrond

© BELGA

De boskaart is amper verteerd of er is opnieuw onrust over een beslissing van de Vlaamse regering om de ongerepte ruimtes in Vlaanderen te beschermen. Een omzendbrief die ­minister van Omgeving Joke Schauvliege(CD&V) op 7 juli rondstuurde, legt de gemeenten, provincies en overheid nieuwe richtlijnen op over vergunningen voor wie wil bouwen.

ev

De bedoeling is om nu al open ruimtes beter te beschermen. In 2040 zal het hoe dan ook niet meer mogen om open ruimtes aan te snijden.

Maar de omzendbrief leidt tot grote verwarring. Schauvliege introduceert “bebouwd” en “onbebouwd” gebied. In de omzendbrief staat dat de “stedelijke gebieden, geselecteerde kernen, woonconcentraties en bedrijventerreinen” samen het “bebouwd gebied” vormen.

De rest is dan “onbebouwd”. Een bedrijf of woning bouwen in “onbebouwd gebied” zou moeilijker worden. Maar hoe moeilijk? De bouwsector, maar ook advocaten, lezen erin dat ­eigenaars vanaf nu via een behoeftestudie moeten aantonen dat er geen betere plaats in bebouwd gebied bestaat om te bouwen.

Op het kabinet van Schauvliege begrijpt men de commotie niet. “Een vergunning krijgen voor een woning in onbebouwd gebied blijft eenvoudig”, zegt woordvoerder Jan Pauwels. “Alleen wie extra natuur- of landbouwgebied wil aansnijden voor woningen of een bedrijf, moet vooraf aantonen dat er behoefte is aan die woningen en dat ze niet elders kunnen worden gerealiseerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen