Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Stafchef Frans leger neemt ontslag na conflict met Macron

Stafchef Pierre de Villiers naast president Emmanuel Macron tijdens de Franse nationale feestdag afgelopen vrijdag.Beeld AFP

De Franse stafchef van het leger, Pierre de Villiers, heeft ontslag genomen na een conflict met president Macron over besparingen op defensie. Dat laat De Villiers weten in een mededeling. Het is naar verluidt de eerste keer in de Vijfde Franse Republiek dat een stafchef van het leger ontslag neemt.

De Villiers liet zich kritisch uit over de besparingen van 850 miljoen euro die de overheid dit jaar nog bij de strijdkrachten wil bekomen. Dit jaar moet in het land in totaal 4,5 miljard euro bespaard worden, om het begrotingstekort onder de aan Europa beloofde 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te houden.

Tijdens een zitting van de Assemblée Nationale zou De Villiers over de bezuinigingen hebben gezegd dat hij zich niet wilde “laten naaien” door de nieuwe president.

Macron reageerde publiekelijk op de uitspraken van de militair. Tijdens een toespraak voor tientallen hoge officieren zei het staatshoofd: "Ik heb toezeggingen gedaan, en ik ben uw baas."

De generaal legt nu uit in het persbericht dat hij oordeelt "niet langer in staat te zijn het voortbestaan te garanderen van het legermodel" waarin hij gelooft "voor de bescherming van Frankrijk en de Fransen, vandaag en morgen, en voor de steun van de ambities van ons land". 

Volgens hem heeft hij zijn verantwoordelijkheid opgenomen door zijn ontslag aan te bieden aan het Franse staatshoofd, die dat heeft aanvaard. 

Macron nam het de stafchef kwalijk dat die laatste kritiek heeft geuit op de besparingen op defensie. Volgens France 2 is het de eerste keer tijdens de Vijfde Franse Republiek een stafchef van het leger zijn ontslag aanbiedt.

François Lecointre wordt opvolger

Generaal François Lecointre zal de nieuwe stafchef van het Franse leger worden, zo berichten verschillende Franse media.

François Lecointre, zijn vervanger, was tot op heden hoofd van het militaire kabinet van de eerste minister Edouard Philippe. Zijn benoeming moet in de namiddag officieel worden gemaakt door de ministerraad.

De generaal was actief in Rwanda tijdens de operatie Turquoise in 1994 en tijdens de conflicten in het voormalige Joegoslavi.