Mag je een baby zomaar zoenen tijdens het kraambezoek? Een expert waarschuwt voor de (ernstige) gevolgen

© SS

Een Amerikaans koppel heeft afscheid moeten nemen van hun amper achttien dagen oude baby Mariana omdat het besmet was geraakt na één simpele kus, vermoedelijk opgelopen tijdens het kraambezoek. Wil dat zeggen dat we ons voortaan grote zorgen moeten maken en beter alle bezoek weren bij het kraambed? “Ook al heb je een kleine verkoudheid, dan nog is het beter om weg te blijven uit het ziekenhuis”, waarschuwt pediater Anne Malfroot (UZ Brussel).

jdb

De kleine baby Mariana zou besmet zijn geraakt met meningitis HSV-1, een infectie veroorzaakt door het herpesvirus. Omdat beide ouders negatief testten op de aanwezigheid van het virus, moet de baby het dus van iemand anders overgekregen hebben, via een simpele zoen. Ze stierf enkele dagen later.

“Pasgeboren baby’s zijn doorgaans heel goed beschermd tegen een aantal virussen, omdat ze die antistoffen van hun moeder hebben meegekregen via de placenta. Maar dan heb je natuurlijk andere virussen waarvoor een baby dan weer extra gevoelig is. Dat komt omdat het immuniteitssysteem vlak na de geboorte nog niet voldoende ontwikkeld is”, zegt pediater Anne Malfroot (UZ Brussel).

“Wie dus bijvoorbeeld last heeft van een kleine verkoudheid en op kraambezoek gaat, moet beseffen dat het afweersysteem van het pasgeboren kindje op een heel andere manier zal reageren wanneer het besmet wordt met die ‘onschuldige’ bacteriën. Wat voor jou dus “maar” een verstopte neus is, kan grote gevolgen hebben voor de baby. Met een beetje pech kan het pasgeboren kindje dus een zeer ernstige (hersen)infectie oplopen. Met blijvende hersenschade en een zware ontwikkelingsstoornis tot gevolg”, waarschuwt Malfroot. “Na zes maanden is het afweersysteem van een baby doorgaans beter, waardoor de kans op een zware besmetting stevig afneemt. Maar dan nog is het belangrijk om aandachtig te zijn.”

Mondmasker

Moeten we voortaan dus allemaal wegblijven van het kraambed? “Neen, laten we vooral geen paniek zaaien. Weet gewoon dat een moeder en haar pasgeboren baby de eerste dagen vooral rust nodig hebben. Wie toch een bezoekje wil brengen aan een pasgeboren baby, wast beter op voorhand grondig zijn handen. En wie echt zeker wil zijn dat hij de baby niet besmet, kan natuurlijk ook nog een mondmasker dragen”, besluit Malfroot.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen