Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingencrisis

Australië sluit omstreden detentiekamp voor vluchtelingen

Demonstranten in Melbourne protesteren tegen het strike asielbeleid in Australië.

Australië en Papoea Nieuw-Guinea zijn overeengekomen het omstreden detentiecentrum voor vluchtelingen op Manus, een eiland dat behoort tot Papoea Nieuw-Guinea, te sluiten. Dat meldt persbureau Reuters.

In april verklaarde het hooggerechtshof van Papoea dat het vastzetten van bootvluchtelingen door Australië in strijd is met de Papoease grondwet. Het hoogste hof stelde dat de vluchtelingen niet zelf naar het eiland Manus zijn gekomen waardoor van illegale immigratie naar Papoea - met als legaal gevolg detentie- dus geen sprake kan zijn.

Beide landen zijn nu tot overeenstemming gekomen dat het detentiecentrum op Manus, waar naar schatting 850 mannelijke vluchtelingen worden vastgehouden, daadwerkelijk zal worden ontruimd. Wanneer dit zal plaatsvinden, is nog onduidelijk.

Peter Dutton, minister van Immigratie van Australië, verklaarde na afloop van een overleg met premier Peter O'Neill van Papoea dat de immigranten uit het kamp in Manus zich kunnen vestigen in Papoea of zullen terugkeren naar hun land van herkomst. Hij benadrukte dat zij zeker geen asiel kunnen aanvragen in Australië en er niets zal veranderen aan het strikte, Australische asielbeleid. 

Misbruik

Het besluit van de regeringen volgt nadat vorige week ophef ontstond over wantoestanden in het kamp op Nauru, waar circa 450 immigranten verblijven. Door meer dan tweehonderd uitgelekte rapporten, in handen van The Guardian, kwamen wijdverspreid misbruik en mishandeling van vrouwen en kinderen aan het licht. Ook zouden vluchtelingen zichzelf verminken door de wanhopige situatie waarin zij zich bevinden.

Verhalen over wantoestanden op Nauru, maar ook soortgelijke verhalen over de situatie op Manus, doen al langer de ronde."Tropische hellegaten", noemde de Australische organisatie Doctors for Refugees de centra.

Onzin, vindt immigratieminister Dutton. Hij wijst alle kritiek van de hand en verklaarde vorige week als reactie op de uitgelekte rapporten over Nauru dat immigranten de verkrachtingen en mishandelingen op aanraden van hun asieladvocaten zouden hebben verzonnen om Australië binnen te komen. Of de geplande sluiting van Manus samenhangt met de recente ophef blijft onduidelijk. Dutton deed vandaag vooralsnog geen uitspraken over Nauru of over de leefomstandigheden van vluchtelingen op Manus.

Ondertussen blijft de kritiek op het Australische asielbeleid toenemen. Meer dan honderd voormalige medewerkers van de twee offshore detentiecentra hebben vandaag een schriftelijke oproep gedaan om beide kampen te sluiten. Dat meldt BBC.

Detentie 

Australië deporteert bootvluchtelingen, die het land vaak via Indonesië proberen te bereiken, sinds 2013 naar 's wereld kleinste eilandstaatje Nauru of naar Manus. Ze worden daar vaak jarenlang vastgehouden zonder uitzicht te hebben op het aanvragen van asiel. Dit beleid komt Australië al jarenlang op forse kritiek te staan.