© AP

VN gaat verkrachting van buitenlandse vrouwen in Zuid-Soedan onderzoeken

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon heeft een onafhankelijk onderzoek bevolen naar een aanval op een residentie waar werknemers van internationale organisaties wonen, midden juli in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Dat heeft zijn woordvoerder laten weten. Bij de aanval werd een journalist vermoord en werden verschillende vrouwen het slachtoffer van verkrachting of massaverkrachting. VN-blauwhelmen krijgen het verwijt niets gedaan te hebben om de voorvallen te vermijden.

Ban is naar eigen zeggen “gealarmeerd” door de voorlopige resultaten van een onderzoek door de VN-missie in Zuid-Soedan en de beschuldigingen dat de missie “niet adequaat reageerde om dit en andere ernstige gevallen van seksueel geweld te verhinderen” in Juba.

Human Rights Watch maakte eerder deze week gewag van de aanval door regeringssoldaten op 11 juli op de residentie in Juba. Volgens de mensenrechtenorganisatie werd een journalist die tot dezelfde etnische groepering als rebellenleider Riek Machar behoort, vermoord, en werden verschillende werkneemsters van internationale organisaties verkracht, soms meermaals. VN-blauwhelmen grepen ondanks hulpgeroep niet in, aldus HRW.

In Zuid-Soedan zijn momenteel zo’n 13.500 blauwhelmen gestationeerd. De VN-Veiligheidsraad besloot vorige week tot de ontplooiing van ongeveer 4.000 extra militairen. De blauwhelmen staan schijnbaar machteloos tegenover het heropflakkeren van het geweld in Juba in juli: op enkele dagen kwamen zo’n 300 mensen om het leven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer